Sastanak mađarskog i hrvatskog ministra unutarnjih poslova

Slika topvijesti/2017/veljaca/Budempesta_TX1.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas, 20. veljače, u Budimpešti s ministrom unutarnjih poslova Mađarske Sándorom Pintérom.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas, 20. veljače, u Budimpešti s ministrom unutarnjih poslova Mađarske Sándorom Pintérom. 

Dvoje ministara razgovaralo je o aktualnim sigurnosnim izazovima u regiji, migracijama i sigurnosti granica kao i protočnosti prometa na graničnim prijelazima.                              

Ministar Vlaho Orepić nakon sastanka je izjavio:

„Želim zahvaliti na prijateljskom dočeku i suradnji koja je i ovim susretom značajno napredovala. Naše države žive u zajedničkom sigurnosnom prostoru i u tom duhu došao sam danas ovdje da sa svojim kolegom razmotrimo dva otvorena životna pitanja koja mogu opterećivati, odnosno na koji način da unaprijedimo suradnju kako bi te izazove po pitanju i sigurnosti i neposredne suradnje poboljšali. Što se tiče sigurnosnih mjera, vrlo brzo će doći do primjene sustavnog nadzornog na našim granicama, kako na unutarnjim granicama Europske unije, tako i na vanjskim. Mjere se odnose na pregled svake osobe i utvrđivanje identiteta i na taj način očekujemo jedno smanjenje protočnosti na granicama. Kako bi minimalizirali posljedice tih, kako sam naglasio uistinu potrebnih i razumljivih mjera sigurnosti, mi smo se danas sastali i dogovorili kako će naši glavni ravnatelji policija definirati neposrednu suradnju na granicama. Suradnja će započeti zajedničkom vježbom čije ćemo posljedice uzeti kao meritum za utvrđivanje konkretnih mjera i postupaka na graničnim prijelazima. Želim naglasiti i zahvaliti na iznimnoj potpori Mađarske na ulasku Hrvatske u zajednički schengenski prostor. Kratko smo se dotaknuli migrantske krize i migrantskih tokova, no međutim tu je suradnja iznimna“.

Na sastanku su ispred MUP-a Mađarske prisustvovali direktor mađarske policije Károly Papp, zamjenik državnog tajnika zadužen za EU i međunarodne odnose Mátyás Hegyaljai i drugi.

Ispred MUP-a Hrvatske na sastanku su bili i ovlašten za obavljanje poslova načelnika Uprave za granicu Zoran Ničeno, ovlaštena za obavljanje poslova voditeljice Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje Martina Cvjetko Ljutić i drugi.

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova posjetilo je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti. 



Pisane vijesti