Sastanak ministra Božinovića i državnog tajnika Vatikana Parolina

Slika /topvijesti/2019/sije%C4%8Danj/ministar%20s%20drzavnim%20tajnikom%20Vatikana.jpg

Na pitanje kakav je stav Vatikana o radu hrvatske granične policije ministar je kazao da o policijskim stvarima danas nisu razgovarali, ali da Vatikan zna da hrvatska policija štiti granicu na način da ne može dopustiti ilegalne migracije.

Izvor: Hina / Foto: HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas, 11. prosinca, na UN-ovoj konferenciji o migracijama u Marakešu sastao se s državnim tajnikom Vatikana Pietrom Parolinom, čija je diplomacija vrlo aktivno sudjelovala u stvaranju u ponedjeljak usvojenog Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

Božinović je u izjavi nakon sastanka podsjetio da je "nekoliko odredbi", od 23 dogovorena cilja ovog sporazuma, u Globalni kompakt uvršteno na "izravno inzistiranje vatikanske diplomacije". "Mi se slažemo da za ovaj globalni problem treba suradnja između država, ne postoji drugi način kako se on može dugoročno riješiti", kazao je Božinović.

Dodao je i da je državnog tajnika izvijestio o situaciji na hrvatskim granicama, kao i o pojačanom pritisku posebno iz smjera BiH. Ministar je kazao da Hrvatska na tom polju ulaže sve napore kako bi se taj proces "priveo regularnim okvirima", istovremeno svjesna da se pitanje migranata neće moći rješavati na granicama već međunarodnim dogovorima.

"Sigurni smo da je ovim Kompaktom učinjen prvi korak u procesu reguliranja jednog od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava i s kojim će se suočavati generacije koje tek trebaju biti na ovim prostorima i preuzeti naše poslove", kazao je Božinović.

Na pitanje kakav je stav Vatikana o radu hrvatske granične policije ministar je kazao da o policijskim stvarima danas nisu razgovarali, ali da Vatikan zna da hrvatska policija štiti granicu na način da ne može dopustiti ilegalne migracije.

"To je jedan racionalan pristup", ustvrdio je Božinović, ističući da Hrvatska pritom "nije zatvorila mogućnost" i u sklopu europskog programa radi na preseljenju dijela izbjeglica iz Sirije koji su došli iz Turske ili su premješteni iz Italije.

Dodao je da je Hrvatska po tom pitanju "racionalna u smislu brojki" kako se "ne bi izazvale neke reakcije" i ugrozila otvorenost "koju Hrvatska pokazuje na način koji je održiv. To je Vatikanu itekako poznato i naravno da to pozdravlja", zaključio je Božinović. 

Stranica | Vanjski i europski poslovi