Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića i dr. Sándora Pintéra, ministra unutarnjih poslova Mađarske

Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske ocijenjeni su tradicionalno vrlo dobrima i prijateljskima te su primjer dobrosusjedskih odnosa, složili su se ministri Božinović i Pintér

FOTO: MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Mađarske dr. Sándor Pintér na poziv potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, boravio je u Zagrebu 14. travnja 2023. godine te su ministri održali bilateralni sastanak.
 
Na početku sastanka ministar Božinović iskazao je zahvalnost na podršci Mađarske prilikom pristupanja Hrvatske Schengenu, a mađarski ministar ocijenio je članstvo Hrvatske u Schengenu, uz članstvo u Eurozoni, prednošću za građane i gospodarstva, posebno u ljetnoj sezoni kada je i promet putnika i roba značajno povećan. 
 
Ministri su se složni u tome da je potrebno pružiti svu moguću pomoć Bugarskoj i Rumunjskoj kako bi i te države postale dio Schengenskoga  prostora. 
Razgovarali su i o situaciji prihvata raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine. Ministar Božinović zahvalio je mađarskom kolegi na sastanku održanom prošle godine u Budimpešti, na kojem su razmijenili iskustava o primjeni Direktive o privremenoj zaštiti i prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.
 
Ministar Božinović zahvalio je svom mađarskom kolegi i na prihvaćanju poziva za sudjelovanje na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za razminiranje Ukrajine, koja će se održati u Zagrebu u listopadu 2023. godine.
 
Ministri su naglasili važnost snažne i učinkovite zaštite vanjske granice, a ulaskom Hrvatske u Schengen njezina odgovornost u tom smislu je i veća.
 
Hrvatska policija intenzivno provodi kompenzacijske mjere nadzora osoba i vozila unutar teritorija RH, a kako bi se prevenirale sekundarne migracije prema drugim državama članicama Schengenskoga područja. 
 
I Hrvatska i Mađarska svjesne su važnosti primjene nadograđenog postojećeg i primjene novih informacijskih sustava te nastavljaju s ulaganjima u tehničko osnaživanje vanjske granice. 
 
Ministri su se složili da će ovi ojačani kapaciteti pridonijeti daljnjem učinkovitijem suzbijanju krijumčarskih mreža te sprječavanju ilegalnih migracija.
 
Ministri su naglasili da se jedino modernim tehnološkim rješenjima, dovoljnim brojem obučenih policijskih službenika i kvalitetnim praćenjem i analizom rizika migracijskih kretanja, može adekvatno odgovoriti na izazov
ilegalnih migracija.
 
U odnosu na bilateralnu policijsku suradnju, ministri su potvrdili da je intenzivna i učinkovita, ponajprije suradnja graničnih policija.
 
Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo što mađarska policija kontinuirano od same uspostave projekta Sigurna turistička destinacija sudjeluje u njegovoj provedbi, a do sada je u projektu sudjelovalo 106 mađarskih policijskih službenika.
 
Uvažavajući činjenicu da su u lipnju 2022. godine usvojene Preporuke Vijeća EU-a o operativnoj policijskoj suradnji čiji je cilj ojačati policijsku suradnju država članica, a samim time i sigurnost Schengena, bilo je potrebno osuvremeniti i bilateralni sporazum iz 2008. godine.
 
Predmetni Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala u meritumu definira provedbu prekogranične potjere i zajedničkih ophodnji čime onemogućavamo da prekršitelji zakona zbog promjene državne teritorijalne jurisdikcije izbjegnu pravnu odgovornost.
 
S obzirom da su ulaskom Hrvatske u Schengen ukinute granične kontrole na unutarnjim granicama, proširenjem područja provedbe zajedničkih graničnih ophodnji poboljšat će se uvjeti za sprječavanje prekograničnog kriminaliteta.
 
Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske ocijenjeni su tradicionalno vrlo dobrima i prijateljskima te su primjer dobrosusjedskih odnosa, složili su se ministri Božinović i Pintér.
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja