Sastanak šefova graničnih policija u Tirani

Slika topvijesti/2018/07_srpanj/Albanija_20_7.jpg

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova, Dragan Babović, sudjelovao je na sastanku sa predstavnicima graničnih policija Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije i ravnateljem DCAF-a Ljubljana Antonom Travnerom.

Sastanak je organiziran u okviru Programa sigurnosti granica, DCAF, 18. i 19. srpnja, u Tirani, Albanija, čiji su korisnici države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Moldavija, dok Hrvatska i Slovenija sudjeluju kao države gosti i pružatelji potpore u planiranim aktivnostima zajedničkih operacija, obuke i dugih aktivnosti.

Drugog radnog dana, sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OESS, Međunarodne organizacija za migracije IOM, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu FRONTEX, Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva CEPOL, Centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC, Integrative Internal Security Governance IISG, Regionalne inicijativa za migracije, azil i izbjeglice MARRI i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal UNODC.

Teme sastanka bile su migracijska kretanja i pronalaženje zajedničkog pristupa za reagiranje u slučaju masovnih migracija.

Na marginama sastanka Generalni ravnatelj Državne policije Albanije Ardi Veli održao je kratki radni sastanak s predstavnicima graničnih policija.

Generalni ravnatelj Državne policije Ardi Veli zahvalio je sudionicima sastanka i naglasio važnost suradnje i razmjene iskustava koji vode učinkovitijoj suradnji u borbi protiv krijumčarenja ljudi, prekograničnog kriminala i terorizma.



Pisane vijesti