Savjetovanje za Zakon o državljanima država članica EGP-a

Slika /topvijesti/2019/veljaca/e-Savjetovanja/28-06-savjetovanje-slika.jpg
Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak, 31. siječnja, otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Zakon o strancima sadrži odredbe vezane za ulazak i izlazak stranaca iz Republike Hrvatske, vize, reguliranje radno-pravnog statusa, odredbe vezane za spajanje obitelji, srednjoškolsko obrazovanje, studiranje, volontere, pripravnike te istraživanje u Republici Hrvatskoj, kao i posebne odredbe koje se odnose na državljane država članica Europskoga gospodarskog prostora i članove njihovih obitelji, odobrenje EU plave karte visokokvalificiranim državljanima trećih zemalja te reguliranje statusa državljana trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u drugoj državi članici Europskog gospodarskog prostora.

Zbog navedenoga Zakon je postao preopširan za primjenu, te je stoga potrebno odijeliti dio koji će se odnositi samo na državljane država članica EGP-a i članove njihovih obitelji i dio koji će se odnositi na boravak i rad državljana trećih zemalja.

Ovaj prijedlog Zakona usklađen je s Direktivom Vijeća 2004/38/EZ od 29. travnja 2004. o pravu državljana Unije i članova njihovih obitelji o slobodi kretanja i boravka na području države članice.
U svrhu usklađivanja Zakona o državljanima država članica EGP-a i članovima njihovih obitelji sa spomenutom Direktivom potrebno je:
- definirati pojmove državljana država članica Europskoga gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji
- propisati uvjete za reguliranje privremenog boravka državljana država članica Europskoga gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji
- propisati uvjete za reguliranje stalnog boravka državljana država članica Europskoga gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji
- utvrditi prestanak privremenog i stalnog boravka za državljane država članica Europskoga gospodarskog prostora i članove njihovih obitelji
-jasno definirati uvjete za prestanak zakonitog boravka državljana država članica EGP-a i članova njihovih obitelji.

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva predstavnike zainteresirane javnosti da dostave svoje primjedbe i prijedlog putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanja do 20. veljače 2019. godine.

Priopćenja