Savjetovanje za Zakon o privatnoj zaštiti

Slika /topvijesti/2019/veljaca/e-Savjetovanja/28-06-savjetovanje-slika.jpg

Danas je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti s prijedlogom Iskaza o procjeni učinaka propisa i Obrascem testa malog i srednjeg poduzetništva

Ministarstvo unutarnjih poslova danas, 15. veljače, otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti s prijedlogom Iskaza o procjeni učinaka propisa i Obrascem testa malog i srednjeg poduzetništva.
 
Inicijativa za donošenje Zakona o privatnoj zaštiti pokrenuta je u Ministarstvu unutarnjih poslova radi poboljšanja primjene tjelesne i tehničke zaštite u praksi. Potreba za navedenim utvrđena je kroz nadzor provedbe važećeg Zakona o privatnoj zaštiti koji provode inspekcijska tijela Ministarstva te ukazivanjem od strane obveznika Zakona, odnosno poslodavaca, korisnika i sindikata, a s ciljem kvalitetnijeg normativnog uređenja i unaprjeđenja sektora privatne zaštite u uvjetima recentnih sigurnosnih okolnosti.
 
Također, Strategija nacionalne sigurnosti (Narodne novine br. 73/13) predviđa uključivanje pravnih subjekata iz sektora privatne zaštite u sustav domovinske sigurnosti, što predstavlja dodatan razlog da se privatna zaštita osuvremeni te se podigne razina kvalitete obavljanja zaštitarskih poslova, kao i činjenica da se povećava udio privatne zašite u pružanju sigurnosti na važnim objektima s povećanim sigurnosnim rizikom (zračne luke i dr.), što je propisano i u drugim zemljama Europske unije i svijeta te postaje svojevrsni trend.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova poziva predstavnike zainteresirane javnosti da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanje do 16. ožujka 2019. godine.

Priopćenja | Savjetovanje