SAVJETUJEMO: Što je dobro znati prije polaska na skijanje

Slika ILUSTRACIJE/zimski_uvjeti.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom ovog vikenda, a najviše u subotu očekuje se, kao i prethodnih godina, pojačani promet prema skijalištima, prvenstveno onima u Austriji i Sloveniji, pa je izgledan i pojačani intenzitet prometa preko većih graničnih prijelaza prema Sloveniji, ali i prema Mađarskoj.

Ipak, ne očekuju se veći zastoji. Hrvatska granična policija će naime osigurati dovoljan broj policijskih službenika i tehničke opreme za obavljanje granične kontrole u tom razdoblju. No, podsjećamo kako  policija nije jedina služba koja obavlja kontrolu na graničnim prijelazima. Navedeno je i u nadležnosti carine i inspekcijske službe, kao i policija susjednih zemalja pa i rad sviju navedenih također utječe na protočnost prometa kroz granicu.

Unos hrane u zemlje EU

Što se tiče pitanja  o mogućnostima i pravilima unosa hrane iz Hrvatske u zemlje EU, ukazujemo da svaka od zemalja članica, iako na temelju određenih općih Direktiva EK, ima svoje zasebne propise o hrani, predmetima opće uporabe, te nadzoru i ograničenjima pri unosu određenih vrsta hrane životinjskog podrijetla.

Unos hrane ne životinjskog podrijetla za osobne potrebe u zemlje EU nije ograničen, osim što svi proizvodi moraju biti označeni odgovarajućim certifikatima, koji sadržavaju podatke o proizvođaču, sastavu i roku uporabe. Napominjemo da je riječ o certifikatima, uobičajenim na hrani koja se redovno nalazi u prodaji u maloprodajnim trgovinama.

U vezi unosa hrane životinjskog podrijetla, na bazi reciprociteta s EU, dogovorena su identična pravila za uvoz u oba smjera, odnosno iz zemalja EU u Hrvatsku i obrnuto. Veterinarskim propisima je tako dozvoljen unos mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda do 10 kg po putniku, bez provedbe veterinarskog nadzora, no uvjet je da proizvodi budu i podrijetlom iz EU, odnosno Hrvatske, te da i na pakiranju postoji spomenuti certifikat.

Dakle, u sve zemlje EU zabranjen je i unos hrane vlastite pripreme, s obzirom da hrana pripremljena na takav način ne posjeduje navedene certifikate. 

Unos količina iznad navedene može se obaviti isključivo preko graničnih prijelaza na kojima postoji permanentna veterinarska inspekcija Slovenije, odnosno Mađarske. Ovdje je riječ isključivo o kopnenom prijenosu hrane, a navedena inspekcija mora pregledati robu i, tek ukoliko se utvrdi da je zdravstveno i veterinarski ispravna, može se staviti u carinskih postupak. Drugim riječima, veterinarski nadzor prethodi carinskom postupanju. U suprotnome roba se oduzima i pohranjuje u posebne kontejnere i predaje na uništenje.

 

Pod Korisnim linkovima pročitajte i zakonske odredbe o sigurnosti prometa na cestama, kako biste putovanje učinili što sigurnijim sebi, svojim suvozačima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu!



Pisane vijesti