Sjednica Vlade: Državni tajnik Katić predstavio dodatak Memorandumu o razumijevanju s Donjom Saskom

Slika /2023/9/Screenshot 2023-09-27 at 13-47-06 (296) 253. sjednica Vlade Republike Hrvatske (27.9.2023.) - YouTube.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je predstojeći Dan policije svim policijskim službenicima te se posebno zahvalio policajcima koji rade na zaštiti državne granice

FOTO: YouTube Vlada RH
 
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Žarko Katić predstavio je prijedlog zaključka u vezi s Dodatkom Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Donjesaskog ministarstva unutarnjih poslova i sporta Savezne Republike Njemačke, Sjedišta državne policije o suradnji tijekom turističke sezone.

Naime, u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“ strani policijski službenici se tijekom ljetne turističke sezone upućuju u Hrvatsku, gdje sudjeluju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima.

Ovakav vid suradnje s policijom Donje Saske provodi se temeljem Memoranduma o razumijevanju koji je potpisan 15. srpnja 2015. godine.

S obzirom da su dosad upućeni donjesaski policijski službenici nosili svoju nacionalnu policijsku odoru bez osobnog naoružanja, Donja Saska je uputila zamolbu za izmjenom Memoranduma u cilju omogućavanja nošenja oružja prilikom obavljanja službe u Republici Hrvatskoj.

Ovakav pristup u skladu je s Odlukom Vijeća broj 615 od 23. lipnja 2008. o produbljivanju prekogranične suradnje kojima se određuje da policijski službenici države članice koja ih upućuje mogu nositi oružje, streljivo i opremu za koje su ovlašteni prema nacionalnom pravu te države članice, pojasnio je državni tajnik Katić.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o upoznavanju s predmetnim Dodatkom Memoranduma.

 
Čestitka predsjednika Vlade RH

Predsjednik Vlade RHrvatske mr.sc. Andrej Plenković iskoristio je uvodni dio sjednice te svim policijskim službenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao Dan hrvatske policije i blagdan sv. Mihovila.

Prisjetio se tom prilikom hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su dali živote za hrvatsku slobodu tijekom Domovinskoga rata te istaknuo kako hrvatska policija danas ima znatno drukčije zadaće, a jedna od ključnih je sigurnost teritorija Republike Hrvatske te nadzor državne, vanjske i schengenske granice Europske Unije.

Posebno se zahvalio 6500 policajaca koji čuvaju vanjsku granicu i to u skladu s hrvatskim i europskim propisima te međunarodnom pravu.


Pisane vijesti