Sjednica Vlade: Ministar Božinović predstavio Protokol Međunarodnog udruženja policijskih akademija

Slika /2023/1/183%20sjednica%20Vlade.jpg

Udruženje je uspostavljeno Protokolom koji je otvoren za pristupanje svim zemljama zainteresiranima za uspostavu zajedničke platforme namijenjene nacionalnim ustanovama za obuku policijskih službenika

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 183. sjednici Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio je Protokol Međunarodnog udruženja policijskih akademija.
 
Na samom početku sjednice predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svima, a posebice hrvatskoj policiji, koji su dali doprinos hrvatskom pristupanju Schengenskom prostoru.
 
U nastavku sjednice potpredsjednik i ministar Božinović članove Vlade je upoznao s Protokolom Međunarodnog udruženja policijskih akademija.
 
„Međunarodno udruženje policijskih akademija - INTERPA, uspostavljeno je Protokolom koji je otvoren za pristupanje svim zemljama zainteresiranima za uspostavu zajedničke platforme namijenjene nacionalnim ustanovama za obuku policijskih službenika, a sjedište Tajništva je u turskoj Nacionalnoj policijskoj akademiji.“ - rekao je ministar te istaknuo kako navedeno udruženje trenutno broji 63 zemlje članice od kojih su njih pet članice Europske unije.
 
Dodatne informacije
 
Glavni cilj Međunarodnog udruženja policijskih akademija je da se u što većoj mjeri razvija suradnja nacionalnih policijskih akademija kroz razmjenu najboljih praksi i istraživanja koja se provode u području obuke policijskih službenika.
 
Kroz sudjelovanje na godišnjim konferencijama INTERPA-e, hrvatska policija je uvidjela pogodnosti koje članstvo u navedenom udruženju donosi, uključujući i mogućnost da će pristupanje INTERPA-i dodatno osnažiti položaj Policijske akademije kao regionalnog lidera u području policijskog obrazovanja. Stoga je donesena odluka o pristupanju ovom udruženju.
 
Protokol o pristupanju potpisan je 12. rujna 2022. te ga je u ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske potpisao načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i, u ime Međunarodnog udruženja policijskih akademija, predsjednik udruženja prof. dr. Yilmaz Çolak.
 

Pisane vijesti