Sjednica Vlade Republike Hrvatske: Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o aktualnim temama iz djelokruga MUP-a

Slika /2022/5/ministar- vlada- 6.5.2022..jpg

Ministar Božinović predstavio je Prijedlog plana protuminskog djelovanja za 2022. godinu, obrazložio dvije točke vezane uz suradnju MUP-a i SAD-a te Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa

FOTO: Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović prvo je predstavio Prijedlog plana protuminskog djelovanja za 2022. godinu.
                    
„Od planskih aktivnosti koje sadrži prijedlog Plana u bitnom bih istaknuo da se planira isključenje 55,9 km2 iz minski sumnjivog područja, a koje je početkom godine bilo 204 km2 na području 37 gradova i općina u sedam županija“, izjavio je ministar Božinović te dodao: 

„Ukupno je iz svih izvora financiranja osigurano 227,5 milijuna kuna, a tome treba pridodati i dio od predviđenih 110 milijuna eura bespovratnih EU sredstva namijenjenih razminiranju iz programa „Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027.“

U okviru Operativnog programa planiran je završetak poslova razminiranja prema projektu Karlovac Karst. Također, nastavit će se sustavno razminiranje gospodarskih šuma na području Karlovačke, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije za što je osigurano 50 milijuna kuna.

Ove godine planira se od mina i minske opasnosti u potpunosti osloboditi Požeško-slavonska županija, a poseban dio ovog prijedloga Plana je i prijedlog Plana razminiranja vojnih lokacija i/ili građevina za 2022. godinu.

Vlada RH prihvatila je Prijedlog plana protuminskog djelovanja za 2022. godinu.

Memorandum o razumijevanju između MUP-a RH i Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj o suradnji u provedbi programa „Partnerstvo za obrazovanje“

Radi se o zajedničkom regionalnom obrazovnom programu ICITAP-a, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Ministarstva unutarnjih poslova, a od početka programa provedene su ukupno 42 obuke kroz koje je educirano 905 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona.

„Znanja koja su polaznici stekli primijenjena su već u nizu uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja, na nacionalnoj i transnacionalnoj razini, u području suzbijanja kriminaliteta droga, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja i trgovanja ljudima te kibernetičkog kriminaliteta“, istaknuo je ministar Božinović.

Zajednička izjava o suradnji između MUP-a RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, Uprave za carinu i zaštitu granica SAD-a u pogledu razvoja međunarodne inicijative za pospješivanje putovanja provjerenih putnika (Global Entry Program)

„Zadovoljstvo mi je podsjetiti na Zajedničku izjavu, koja potpisana 4. travnja 2022. sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država gospodinom Escobarom, a odnosi se na suradnju u cilju članstva Hrvatske u Global Entry Programu“, dodao je ministar Božinović i pojasnio kako je to još jedan važan korak nakon uspješnog pristupanja Hrvatske američkom Programu izuzeća od viza.

Članstvo u Global Entry Programu dodatno će olakšati putovanja našim građanima koji steknu status tzv. putnika od povjerenja, a s obzirom da s SAD-om ovakav aranžman ima sa samo tri europske države - Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Švicarskom, radi se i o velikom priznanju Republici Hrvatskoj koje se temelji na ispunjenosti visokih sigurnosnih standarda i prijateljskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Korist ovog Programa osjetit će svi naši građani koji putuju u Sjedinjene Američke Države, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga. Naši timovi uskoro će započeti s radom na tehničkoj provedbi ove Zajedničke izjave , tako da će hrvatski građani vrlo brzo moći uživati u svim pogodnostima članstva u Global Entry Programu“, zaključio je ministar Božinović.
 
Članovi Vlade jednoglasno su prihvatili navedene točke dnevnog reda. 

Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa

Nakon razmjene stajališta u području zajedničkog upravljanja i sprječavanja katastrofa aktualizirano je pitanje uspostave zajedničkog pravnog okvira o suradnji u slučaju katastrofa između Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

„Izrađen je i sa stručne razine usuglašen Nacrt prijedloga Sporazuma, kojim su uređena pitanja nadležnih tijela i kontaktnih točaka, oblika suradnje, pružanja dobrovoljne pomoći, postupka prelaska granice, pravila boravka timova za spašavanje, korištenja zrakoplova i plovila, koordinacije i upravljanja operacijama pružanja pomoći, troškova i naknade štete te rješavanja sporova vezanih za provedbu Sporazuma“, obrazložio je ministar Božinović. 

Provedba predmetnog Zaključka, kao i samog Sporazuma neće zahtijevati dodatne troškove, već će se aktivnosti vezane uz iste obavljati u okviru redovne djelatnosti te financirati iz redovnog poslovanja.

Na kraju izlaganja, ministar Božinović predložio je Vladi Republike Hrvatske da donese Zaključak o prihvaćanju Izvješća, kako bi se predmetni Sporazum mogao potpisati sljedeći tjedan u Sofiji. Vlada RH jednoglasno je prihvatila obrazloženo Izvješće. 

Pisane vijesti