Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o aktivnostima Stožera te upućivanju žurne pomoći Republici Litvi

Slika /2021/07/ministar- vlada- 16.7.2021.jpg

Ministar Božinović ukazao je na potrebu striktne provedbe svih epidemioloških mjera jer postoje dijelovi Hrvatske, gradovi i županije, koji bolje provode mjere i samim time imaju i bolju epidemiološku situaciju. Također, zbog značajnog porasta broja ilegalnih prelazaka u  Litvu, predložio je upućivanje žurne pomoći prema popisu njihovih potreba

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 16. srpnja 2021. godine, održana je 69. sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao o aktualnostima vezanim uz koronavirus.

Od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je pet novih odluka, četiri na nacionalnoj razini i jednu na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Odluke donesene na nacionalnoj razini odnose se na ograničavanje okupljanja, uvjete prelaska preko graničnih prijelaza RH, organizaciju rada trgovina te javni prijevoz. Odluke se primjenjuju u trajanju od 15. do 31. srpnja.

Što se tiče Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, ista je dopunjena s dvije nove mjere. Prva se odnosi na rad autoškola kojima je omogućeno održavanje teorijskog dijela nastave te satova vožnje bez ograničenja uz uvjet da polaznici, predavači i instruktori posjeduju EU digitalne COVID potvrde.

Druga mjera odnosi se na održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija te izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, odnosno za održavanje istih  jedinice lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od mjera koje su propisane na nacionalnoj razini.

„Smatramo da su u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mjere dobro postavljene, vrlo su precizne te sve ovisi o njihovoj provedbi. Ukazali smo na potrebu striktne provedbe svih mjera jer postoje dijelovi Hrvatske, gradovi i županije, koji bolje provode mjere i samim time imaju i bolju epidemiološku situaciju“, istaknuo je ministar Božinović.

Na području Primorsko-goranske županije snazi su mjere iz Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima je propisana zabrana održavanja svih javnih okupljanja i događanja s više od 20 osoba na jednom mjestu. Iznimka su jedino javna događanja ili okupljanja na kojima sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom. Isto se odnosi i na profesionalne umjetničke programe koji su dopušteni samo ako prisutne osobe imaju EU digitalne COVID potvrde. 
 
Provođenje nadzora i opremanje zdravstvenih ustanova

Ukupno su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli 19.411 nadzora prilikom čega su, zbog kršenja mjera odluka Stožera, izdali četiri pisana upozorenja, deset prekršajnih naloga, 21 obavijest o počinjenju prekršaja, 13 usmenih rješenja, podneseno je devet optužnih prijedloga i naplaćene su novčane kazne na mjestu izvršenja prekršaja.  

„Nepravilnosti uočene prilikom inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima prvenstveno su se odnosile na pružanje ugostiteljskih usluga unutar zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekta unatoč zabrani, usluživanja gostiju na otvorenom koji ne sjede za stolovima, pružanja ugostiteljskih usluga na otvorenim prostorima van propisanog radnog vremena, nenošenja zaštitnih maski i slično“, objasnio je ministar Božinović.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je da su građani u 104 slučaja kršili mjere samoizolacije te će za isto će biti podneseno 102 prekršajna naloga i dva optužna prijedloga.

Evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.

Trenutno se u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite te regionalnim skladištima nalazi oko 16,75 milijuna različitih artikala, odnosno 175 tona zaštitne opreme za koronavirus.
 
Prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Republici Litvi

Republika Litva proglasila je 2. srpnja 2021. godine izvanredno stanje dana zbog značajnog porasta broja ilegalnih prelaska državljana Sirije, Iraka i drugih država između bjeloruske i litavske granice, odnosno u nekoliko tjedana, njih više od dvije tisuće, što je 25 puta više nego cijele 2020. godine.

Iz tog razloga je, 15. srpnja 2021. godine aktivirala Mehanizam Unije za civilnu zaštitu te zatražila pomoć od institucija i tijela Europske unije kao i država članica.

„Jučer sam sudjelovao na ministarskom sastanku u Sloveniji, prilikom kojeg nas je litavska ministrica upoznala s trenutnim migracijskim stanjem te zamolila za pomoć država članica Agencija Europske unije i Europske komisije koja je najavila upućivanje hitne novčane pomoći Litvi od milijun eura“, dodao je ministar Božinović.

Prema procjenama potrebni su zimski šatori, grijaći sustavi za šatore, stambeni kontejneri, kreveti na kat, sanitarni blokovi, vreće za spavanje i slična oprema.

„Slijedom navedenog, predlažemo da Vlada Republike Hrvatske, kao izraz solidarnosti, na temelju potreba i prioriteta koje je Republika Litva iskazala, donese odluku kojom prihvaća prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova o pružanju žurne pomoći Republici Litvi u ukupnoj protuvrijednosti od 1.041.719,00 kuna te zaduži Ministarstvo unutarnjih poslova da organizira slanje žurne pomoći prema popisu iskazanih potreba, i to u obliku šatora, kreveta na kat, madraca, jastuka, deka i vreća za spavanje. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove odluke osigurana su u okviru državnog proračuna za 2021. godinu na pozicijama Ministarstva unutarnjih poslova“, zaključio je ministar Božinović.  

Vlada je donijela Odluku o upućivanju žurne pomoći Republici Litvi.

Pisane vijesti