Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o epidemiološkoj situaciji i izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti

Slika /2021/9/ministar- vlada- 23.9.2021..jpg

„Upravo je opterećenje ukupnih kapaciteta zdravstvenog sustava jedan od ključnih parametara prema kojem dizajniramo raspon i intenzitet naših protuepidemijskih mjera“ – istaknuo je ministar Božinović

FOTO: HRT/screenshot

„Od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nije donosio nove odluke, ali pozorno pratimo situaciju u zemlji i u inozemstvu. Trenutno povećanje zacijelo je posljedica vraćanja aktivnosti u poslovnom i obrazovnom procesu, a otvorene su i mogućnosti održavanja kongresnih događanja i sajmova u zatvorenom pod posebnim epidemiološkim mjerama. Time je vraćen važan dio gospodarskih djelatnosti, a to bi otvaranje zacijelo bilo i šire kad bi se veći broj naših sugrađana odlučio na cijepljenje. Moramo voditi računa o činjenici da virus cirkulira u populaciji jer smo mu niskim obuhvatom cijepljenja ostavili prilično prostora za širenje što se, nažalost, ogleda i na rastućem broju hospitalizacija“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović na današnjoj sjednici Vlade te dodao:

„Upravo je opterećenje ukupnih kapaciteta zdravstvenog sustava jedan od ključnih parametara prema kojem dizajniramo raspon i intenzitet naših protuepidemijskih mjera“.

Što se tiče provedbe postojećih odluka Stožera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policija i Državni inspektorat proveli su ukupno 15.764 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera izdali tri pisana upozorenja, prekršajni nalog, 20 obavijesti o počinjenju prekršaja, pet usmenih rješenja, podneseno je pet optužnih prijedloga i naplaćeno je 13 novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Također, evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. Kaznenog zakona.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti

Izmjene i dopune Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti u bitnom se odnose na usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško te s odgovarajućim Direktivama Vijeća na način da se brišu odredbe ovog Zakona vezane uz djelatnost, ustrojstvo i financiranje Fonda.

„Propisuje definiciju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, definiciju izloženog radnika, krajnju odgovornost Republike Hrvatske za zbrinjavanje istrošenog goriva i radioaktivnog otpada koji je nastao na njezinom tlu, obvezu osiguranja upravljanja iskorištenim radioaktivnim izvorima u slučaju nesolventnosti ili prestanka rada vlasnika kao i za zbrinjavanje izvora bez posjednika na način da će se propisati krajnja odgovornost Republike Hrvatske, obveze Fonda kao upravitelja Centra koje se odnose na mjere nakon zatvaranja odlagališta uključujući upravljanje, dugoročni nadzor i održavanje zatvorenog odlagališta te s tim povezane prekršajne odredbe“, obrazložio je ministar Božinović te predložio Vladi Republike Hrvatske donese zaključak kojim utvrđuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te ga upućuje Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Pisane vijesti