Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović predstavio Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o osobnoj iskaznici

Slika /2023/12/Davor_Bozinovic_sjednica_21_12.jpg

Ovim prijedlogom zakona predlaže se da se zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice

Foto: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj, 273. sjednici Vlade RH, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o osobnoj iskaznici, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Naime, zbog povećanog broja stranaka koje su podnosile zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, što je najvećim dijelom uvjetovano razdobljem epidemije bolesti COVID-19, Ministarstvo unutarnjih poslova je u srpnju ove godine donijelo odluku da privremeno primijeni odredbu Zakona o osobnoj iskaznici, a  koja u iznimnim situacijama omogućuje ukidanje mjesne nadležnosti za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica.

Obzirom da je navedena mjera dala pozitivne rezultate te je povećan broj zahtjeva u pojedinim policijskim postajama koje su ranije imale manji broj stranaka, odnosno građani su iskoristili mogućnost da na brži način ishode osobne iskaznice u policijskim upravama ili postajama s manjim brojem stranaka, a što je rasteretilo i policijske uprave s velikim brojem stranaka.

„Ovim prijedlogom zakona predlažemo da se zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev, odnosno ukida se mjesna nadležnost za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice koja je obavezna isprava za sve hrvatske državljane nakon navršene osamnaeste godine, a koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj“, kazao je potpredsjednik Vlade Božinović.

Vlada Republike Hrvatske utvrdila je konačni prijedlog izmjene Zakona o osobnoj iskaznici te će ga uputiti Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.


 

Stranica | Dokumenti građana