Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu

Slika /2022/11/24.11. vlada1.png

Vlada je zaključkom usvojila predložene izmjene Zakona i uputila ih Hrvatskom saboru na prvo čitanje

FOTO: screenshot HRTi

Na danas održanoj 169. sjednici Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Zakon o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela stupio je na snagu 2018. godine i uređuje prijenos podataka o putnicima koje prikupljaju zračni prijevoznici te uvjete za daljnju obradu tih podataka, međunarodnu razmjenu s nadležnim tijelima država članica Europske unije i trećih država a u svrhu sprječavanja terorizma i teških kaznenih djela.

Potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je da je od 2018., kad je navedeni Zakon stupio na snagu, u praksi uočen prostor za određena poboljšanja, stoga se predloženim izmjenama i dopunama jasnije propisuje područje primjene Zakona koje se odnosi samo na međunarodne letove, a iz područja primjene Zakona isključuju se letovi zračnih prijevoznika kojima je i polazište i odredište u Republici Hrvatskoj.

Navedenim prijedlogom proširuje se krug zračnih prijevoznika na koje se primjenjuje obveza prenošenja podataka, dakle ne samo na komercijalne letove već i na privatne letove, a isključuju se određene kategorije letova poput onih koje obavljaju državni zrakoplovi i drugi zrakoplovi koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.

Također se dopunjuju odredbe Zakona na način da se propisuje dostava podataka o putnicima i gospodarskim subjektima koji nisu prijevoznici, a pružaju usluge povezane s putovanjem i rezervacijama letova, s tim da to ne uključuje obvezu prikupljanja ili čuvanja dodatnih podataka niti se od putnika traži davanje dodatnih podataka u odnosu na podatke koji se inače već dostavljaju organizatorima putovanja.

Podatke o putnicima i članovima posade treba se dostavljati jedinici za informacije o putnicima i to na način da se prenose elektroničkim sredstvima koja se odrede, a koja jamče određenu razinu sigurnosti.

Propisuje se i obveza zračnim prijevoznicima da odmah po saznanju izvijeste jedinicu za informacije o putnicima o svim promjenama izvršenima prije ili tijekom putovanja do planiranog odredišta, a koje su nastale primjerice uslijed preusmjeravanja leta na drugo odredište ili usred neplaniranog slijetanja.
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela u predloženom tekstu i uputila ga Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Pisane vijesti