Službeno zatvoren projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“

MUP je kroz fondove EU javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz svih naših županija nabavio 94 interventna vatrogasna vozila, trenutno najmodernija u Europi.

Foto: MUP

U sklopu obilježavanja 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice u ponedjeljak, 20. prosinca, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu službeno je zatvoren i projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, čiju provedbu je 2018. godine iniciralo Ministarstvo unutarnjih poslova, s obzirom na to da je zaštita od požara jedan od temeljnih zahtjeva sigurnosti.

Temeljem projekta provođenog u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, MUP je kroz fondove EU javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz svih naših županija nabavio 94 interventna vatrogasna vozila, trenutno najmodernija u Europi.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda potpisan je 2018. godine, temeljem čega je, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, MUP u veljači 2020. godine potpisao četiri ugovora s tri tvrtke (WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o) o nabavi navedena 94 vatrogasna vozila. Konkretno, riječ je o po 21 komadu dugih navalnih vozila, malih navalnih vozila, autocisterna i šumsko/terenskih vozila te sedam šumskih/terenskih vozila i tri zapovjedna vozila s vatrogasnim robotom na prikolici.

Sva vozila su, sukladno procjeni struke o potrebama, predana krajnjim korisnicima u sklopu pet organiziranih primopredaja unutar šestomjesečnog razdoblja ove godine, od veljače do kolovoza, a više od tri četvrtine projektom obuhvaćenih vozila uspješno je isporučeno prije formalnog početka protupožarne sezone, što je još jedna od potvrda odgovornog i sustavnog ulaganja Ministarstva unutarnjih poslova u sigurnost kroz nišu brige o kvalitetnoj i funkcionalnoj opremljenosti hrvatskog vatrogastva.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji unaprjeđuje sustav upravljanja rizicima te doprinosi spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Hrvatskoj, veća je od 256 milijuna kuna. Financiran je s 85% bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine, a preostalih 15% sredstvima Državnog proračuna s razdjela Ministarstva unutarnjih poslova.

Više o jubilarnoj obljetnici krovne organizacije hrvatskog vatrogastva pročitajte u vijesti Hrvatske vatrogasne zajednice, na poveznici: Proslava 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice

Pisane vijesti | Projekti | Požari