Spomen obilježje za poginule branitelje iz PU varaždinske

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je danas sastanak na kojem je dao suglasnost i podršku inicijativi Udruga iz Domovinskog rata, koje su uz potporu saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, te Policijske uprave varaždinske, pokrenule projekt izgradnje spomenika poginulim braniteljima, pripadnicima Policijske uprave varaždinske

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je danas sastanak na kojem je dao suglasnost i podršku inicijativi Udruga iz Domovinskog rata, koje su uz potporu saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, te Policijske uprave varaždinske, pokrenule projekt izgradnje spomenika poginulim braniteljima, pripadnicima Policijske uprave varaždinske. Povod ovoj inicijativi želja je da se na dostojanstven i primjeren način očuva uloga varaždinske policije u Domovinskom ratu koja je, kako je rekao načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, bila nemjerljiva.

– S obzirom da svi imaju svoja spomen obilježja, htjeli bismo da ih imaju i varaždinski policajci. – pojasnio je sukus cijele priče zastupnik Stričak, ujedno i član Udruge specijalne policije RODE te varaždinski branitelj. Njenom će realizacijom i varaždinski kraj dobiti trajnu uspomenu na zaslužne poginule i nestale pripadnike tadašnje Policijske uprave varaždinske.

Uz ministra, sastanku su prisustvovali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović te zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslav Hegedušić, dok su uz spomenute saborske zastupnike bili i predsjednik Udruge specijalne policije RODE Goran Mihalić i predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Varaždin, Darko Posavec, a u ime Policijske uprave varaždinske, njen načelnik Predrag Benčić i, vezano uz projekt izgradnje spomenika u PU varaždinskoj, Dražen Krtanjek. 

Sudionici sastanka složili su se da trenutna spomen obilježja varaždinskoj policiji u Domovinskom ratu nisu adekvatna njezinoj ratnoj ulozi, a ministar Božinović je također obaviješten i o koracima potrebne procedure, kao i o točnoj lokaciji na kojoj bi se spomenik izgradio. Primarna intencija je da spomenik bude dostupan svim građanima te sustavno potiče na učenje o ratnom učešću varaždinske policije.

- Svi percipiraju policiju kao onu koja brine o javnom redu i miru, a devedesetih godina prošlog stoljeća policija je bila nositelj obrane i stvaranja države. -istaknuo je Mihalić, s čim se složio i ministar Božinović, podsjetivši prisutne da je to činjenica koju Ministarstvo unutarnjih poslova pod ovim rukovodstvom stalno ponavlja.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije sustavno rade na vraćanju digniteta Domovinskom ratu, ulozi hrvatske policije u njemu i inzistiraju na dostojanstvenom obilježavanju svih obljetnica važnih vojno-redarstvenih akcija, pogibija i velikih stradavanja pripadnika hrvatske policije, podsjetilo se na sastanku. – MUP i Ravnateljstvo policije žele aktivnu suradnju po tim pitanjima te da se stalno radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. – zaključio je i glavni ravnatelj policije Milina.

Stranica