Stanje na graničnom prijelazu Maljevac

Slika ILUSTRACIJE/granica.jpg

Foto: ilustracija

26.10.2018.

Međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša je i dalje zatvoren, policijski službenici nisu imali postupanja vezano za nastalu situaciju, noć je protekla mirno. Policija poduzima potrebne mjere i radnje na zaštiti državne granice, ujedno i vanjske granice EU, primjenjujući sve nacionalne i europske pozitivne pravne propise.

Obzirom na sigurnosnu situaciju na ovom dijelu državne granice u obvezi smo izvijestiti građane da mogu koristiti GP Bogovolja na kojem je omogućen prelazak putnika, dok za prijevoz robe mogu koristiti MCGP Ličko Petrovo Selo.

Trenutno se na strani BiH nalazi oko 200 migranata i iste osiguravaju policijski službenici BiH. Naglašavamo da su na cijelom području raspoređene jake policijske snage u dovoljnom broju koje provode zaštitu i nadzor državne granice te sprječavaju ilegalne prelaske, a sustavno pratimo razvoj događaja na terenu i sukladno tome uključujemo potreban broj policijskih službenika i druge opreme potrebne za zaštitu državne granice. Ujedno, u stalnom smo kontaktu s predstavnicima policije BiH te pratimo stanje sigurnosti na tom području.


25.10.2018. (9:14)

Granični prijelaz Maljevac je i nadalje zatvoren te za prelazak državne granice građani mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

Hrvatska policija provela je noć u pripravnosti, ali nije bilo potrebe za nikakvim postupanjem.

U ovom trenutku osobe se s bosansko-hercegovačke strane nalaze udaljeni oko 150 m od granične crte i pod nadzorom su bosansko-hercegovačke policije.


24.10.2018. (18:38)

Zbog blokiranja prometa na državnoj granici od strane migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, danas od 10 sati, za sav promet zatvorena je cesta koja vodi preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac. Za prelazak državne granice građani mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

U jednom trenutku, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva hrvatska policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć.

Hrvatska policija raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika kako bi spriječila ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i u ovom trenutku naši pripadnici su pozicionirani na graničnoj crti.

U potpunosti je netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, kako su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja.
 



Pisane vijesti