Suradnja Policijske akademije i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreb

Slika topvijesti/2018/10_listopad/Suradnja PA i NSK-globaladmin.jpg

FOTO: PA

Služba za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničnu djelatnost u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom (NSK) započela je s ciklusom interaktivnih edukacija o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija.

Prepoznajući važnost edukacija koje implementiraju suvremene tehnologije i njihove informacijske mogućnosti, ova edukacija vrlo usko povezuje razvoj znanstvenih istraživanja s knjižničnom djelatnošću koja time opravdava i svoju edukacijsko-informacijsku ulogu.

U sklopu projekta „Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija  ̶  e-izvori“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda NSK provodi edukacijske radionice za znanstveno-nastavno osoblje, a Služba za razvoj  policijskog obrazovanja uključila se kao korisnički partner u cilju pružanja što kvalitetnijih obrazovnih mogućnosti u svrhu stručnog usavršavanja.

Ciklus predavanja započeo je  prvom radionicom danas na Policijskoj akademiji  u   e-učionici Službe za razvoj policijskog obrazovanja za predstavnike Visoke policijske škole s ciljem daljnjeg proširenja edukacije i suradnje. Prvu edukaciju prošlo je deset polaznika koji su usvojili znanja o dostupnim elektroničkim izvorima znanstvenih informacija. Edukacija je održana u e-učionici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost koja je i osnovana kao informacijsko-tehnička podrška ovakvih i sličnih edukacija u sklopu provedbe Projekta „Sustav za upravljanje ljudskim potencijalima u Ministarstvu unutarnjih poslova“ kao i uz financijsku potporu Frontex-a.

Konačno, cilj edukacije je upoznavanje znanstveno-nastavnog osoblja, mladih znanstvenika te diplomskih i poslijediplomskih studenata o mogućnostima pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija te osposobljavanje za samostalno pretraživanje istaknula je voditeljica Službe Mirjana Abramović, koja je danas i otvorila ovu edukaciju te se zahvalila na suradnji i pozdravila mogućnost proširenja i jačanja suradnje i u budućnosti. Ovom edukacijom proširila su se znanja korisnika o dostupnim elektroničkim izvorima i njihovom boljem i jačem vrednovanju s ciljem razvoja policijskog obrazovanja i jačanja izvrsnosti policijskog zvanja.

Projektom e-Izvori želi se poboljšati pristup inozemnim istraživačkim publikacijama i bazama podataka, čime se izravno utječe na poboljšanje istraživačkoga okruženja za hrvatske znanstvenike te otvaranje mogućnosti bolje međunarodne vidljivosti naših/vaših znanstvenika i njihovih znanstvenih rezultata istaknula je gđa. Sanela Karabašić zajedno s kolegicama, predavačima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Osiguranim pristupom, organiziranim izobrazbama te informiranošću ciljanih skupina – znanstvenika, nastavnika, studenata te knjižničara u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama pridonosi se povećanju korištenja nove znanstvene literature, što je u izravnoj međuzavisnosti s povećanjem kvalitete znanstvenoga rada hrvatskih znanstvenika istaknula je voditeljica knjižnično-informacijskog centra Policijske akademije, gđa. Mirta Čoh, inače i inicijator suradnje kroz ovaj Projekt.



Pisane vijesti