Svečano obilježen Dan hrvatske policije i blagdan svetog Mihovila

U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, svečanom akademijom obilježen je Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika svetog Mihovila

FOTO: MUP

U petak, 27. rujna 2019. godine u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, himnom Republike Hrvatske, započela svečana akademija povodom Dana hrvatske policije i blagdana sv. Mihovila. Domaćini svečane akademije bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Svečanom programu prisustvovali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Mladen Markač, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravka Marić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, preuzvišeni vojno-redarstvenog biskup, monsinjor Jure Bogdan te ostali visoki uzvanici i uvaženi gosti.

Na samom početku, nakon hrvatske himne, prisutni su minutom tišine odali počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su, u obavljanju policijskih zadaća dali ono najvrjednije, svoje živote, tijekom Domovinskog rata, ali i u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.

Prisutnima se prvi obratio glavni ravnatelj policije Nikola Milina te istaknuo postignuća i uspjehe hrvatske policije u protekloj godini. Ove godine hrvatska policija obilježava i 29 godina svog časnog postojanja, a u ovom mjesecu obilježena je i 29. obljetnica osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije – Prve borbene postrojbe Republike Hrvatske, Antiterorističke jedinice Lučko.

 „Simbol je to snage hrvatske policije koja je zdušno dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i time postavila temelje hrabrosti i profesionalnosti na kojima se grade nove generacije hrvatskih policajaca spremnih odgovoriti, u svakom trenutku, na najveće izazove današnjice“ – istaknuo je Milina.

Glavni ravnatelj policije osvrnuo se i na ovogodišnje vrlo uspješne policijske rezultate, naročito u razbijanju lanaca organiziranih kriminalnih skupina, u čemu prednjači uspješno provedena međunarodna operativna akcija „Familia“, koja je rezultirala zapljenom više od tone kokaina, sprječavanjem pokušaja pranja novca i višestrukim uhićenjima počinitelja. Jednako tako, policijski službenici kriminalističke policije pokazali su svoju izvrsnost i stručnost u kriminalističkom istraživanju pod nazivom „Tebra“, gdje su otkrili one koji su prokrijumčarili više od 16 tona opojnih sredstava.

„Svjedoci smo stalnom pritisku nezakonitih migracija, a aktivnosti i proaktivno djelovanje naših policijskih službenika daje nam za pravo da budemo ponosni na njih“- dodao je Milina. Oni su svojom profesionalnošću potvrdili, da su čvrsti štit vanjskih granica Europske unije. Rekordni rezultati postignuti su zajedničkim djelovanjem policijskih operativnih snaga u otkrivanju krijumčarenja osoba preko državne granice. Tijekom ove godine uhićeno je već više od 700 krijumčara.

Uz maksimalno poštivanje univerzalnih ljudskih prava, s ciljem održivih, zakonitih i regularnih migracija, ispunjeni su svi tehnički uvjeti za ulazak u Schengenski prostor.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u svom obraćanju osvrnuo se na uspjehe hrvatske policije prepoznate i na međunarodnoj razini.

„Hrvatska je zauzela jasnu poziciju u sprječavanju ilegalnih migracija uz očuvanje politike međunarodne solidarnosti“- istaknuo je ministar Božinović. Jedna od vodećih tema predsjedanja Hrvatske Europskom unijom iduće godine bit će upravo tema sigurnosti, s naglaskom na pitanjima u kojima se Ministarstvo unutarnjih poslova već istaknulo kao respektabilan i strateški važan međunarodni akter ali i nacionalno jak sustav koji svakodnevno vodi brigu o zaštiti nacionalnih interesa.

„U nacionalnim okvirima, moj cilj i interes kao ministra jest stvoriti sve pravne, financijske i druge nužne preduvjete, kako bi svaki policijski službenik imao što jasniji okvir djelovanja ali i znao da iza njegovog  zakonitog postupanja stoji cjelokupni sustav“ - izjavio je ministar Božinović.

U javnosti najupečatljiviji zakon koji je Ministarstvo unutarnjih poslova izmijenilo zasigurno je Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Kažnjavanje najtežih prekršaja u ovom području, posebice u odnosu na recidiviste, kao i strože kazne dovelo je do smanjenja stope stradavanja u prometu. Do današnjeg dana je 39 osoba manje smrtno stradalo u prometu nego lani.

„Na jednak način namjeravamo pristupiti i suzbijanju ostalih negativnih društvenih pojava, posebice onih s elementima obiteljskog, vršnjačkog i drugih vrsta nasilja te onih počinjenih iz mržnje. To uključuje i objave putem novih tehnologija, društvenih mreža, što je tema o kojoj se sve fokusiranije raspravlja unutar Europske unije“ – dodao je ministar Božinović.

Svjesni uloge znanosti u pitanjima sigurnosti, Ministarstvo unutarnjih poslova učinilo je veliki iskorak i na tom polju te započelo suradnju policije sa znanstvenim krugovima i institutima, o čemu svjedoči i Sporazum koji smo potpisan s Institutom Ruđer Bošković. Važnost suradnje s nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i akademskom zajednicom, očituje i u suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem, s kojim se priprema teren za osnivanje sveučilišnog studija kriminalistike i javne sigurnosti. Time se radi na unaprjeđenju statusa policijskog obrazovanja.

„Sve što smo dosad postigli značajan je uspjeh, a put kojim idemo razumna garancija daljnjeg unaprjeđenja naše hrvatske policije“, zaključio je ministar Božinović.

Na svečanoj akademiji prikazan je film o hrvatskoj policiji, koji svjedoči o kompleksnosti policijskog posla posvećenog održavaju sigurnosti, javnog reda i mira. Policija je u osam mjeseci ove godine, po dojavama građana, postupila već gotovo 184 tisuće puta.   

Promo film Službe prevencije MUP-a RH o hrvatskoj policiji povodom Dana policije 2019. i njenog zaštitnika Sv. Mihovila

Središnji događaj bio je podjela nagrada i priznanja pojedincima i skupinama, koji su se u protekloj godini istaknuli svojom motiviranošću, hrabrošću te izvanrednim rezultatima.

Pojedinačne godišnje nagrade povodom Dana policije dodijelile su se:
  •  Duji Podrugu, PU zagrebačka – nagrada za iznimnu hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i ustrajnost u hvatanju počinitelja kaznenog djela „Razbojništva“
Policijski službenik Duje Podrug prisustvovao je pokušaju razbojništva u banci na Črnomercu. Hrabro, bez oklijevanja i pravovremeno reagiravši, zaustavio je dovršenje kaznenog djela te pritom zaštitio život zaštitara i brojnih prisutnih civila.
  • Daliboru Jurkoviću, Uprava za posebne poslove sigurnosti; Denisu Vujičiću, PU zagrebačka – nagrada za bezuvjetno i neodgodivo poduzimanje potrebnih mjera u cilju hvatanja naoružane osobe, nalazeći se pritom izvan službe, čime su iskazali potrebnu spremnost za izvršenje policijskih zadaćaPolicijski službenici Dalibor Jurković i Denis Vujčić su bezuvjetno i neodgodivo, nalazeći se izvan službe, poduzeli sve potrebne mjere u cilju hvatanja naoružane osobe koja je u zagrebačkim Dugavama iz vatrenoga oružja pucala u drugu osobu. Svojim postupcima iskazali su posebnu spremnost za izvršenje svih policijskih zadaća te svojim hrabrim, nesebičnim i odlučnim postupanjem znatno pridonijeli sigurnosti osoba i imovine, pritom dajući značajan doprinos porastu ugleda policije u javnosti.
 
  • Antonelu Mlinaru, PU sisačko-moslavačka; Milanu Žuljevcu, PU sisačko-moslavačka – nagrada za profesionalnost i motiviranost jer su podredili svoju sigurnost kako bi spasili živote te spriječili kazneno djelo. U kolovozu ove godine navedeni policijski službenici PU sisačko-moslavačke tijekom pojačanog nadzora zbog suzbijanja nezakonitih migracija uočili su kombi njemačkih nacionalnih oznaka. Krenuli su za sumnjivim vozilom, upalili plava treptajuća svjetla i zvučni signal, no vozač se nije zaustavio već je pokušao službeno vozilo izgurati sa ceste. Vozilo je završilo u rijeci Kupi, a migrante, među kojima je bilo četvero djece, spasili su naši hrabri policajci koji su razbili stakla, zaronili u potonulo vozilo i izvukli ih na obalu.

Godišnje nagrade za skupine povodom Dana policije dodijelile su se:
  • Skupini policijskih službenika : Mladenu Matovinoviću, Goranu Matijeviću, Marinu Posavcu, Mladenu Tomiću i Josipu Škulju iz PU ličko-senjske te Ivici Anđeliću, Davoru Mudriju, Marinku Šarcu, Marku Jelkiću iz Zapovjedništva specijalne policije i Dariju Milovcu iz PU bjelovarsko- bilogorske, koji su dobili nagradu za spašavanje veće skupine životno ugroženih migranata na Plješivici 15. siječnja 2019. godine U ovoj akciji spašavanja nedvojbeno je da su policijski službenici riskirali svoje živote kako bi nesebično spasili 15 života. Svi navedeni policijski službenici tijekom cijele godine pokazali su upornost, odlučnost i učinkovitost prilikom obavljanja poslova zaštite državne granice. Ističu se u radu, dobroj međusobnoj komunikaciji i koordinaciji s drugim službama i tijelima, uspješno se snalaze u ostvarivanju zajedničkih zadaća te se pridržavaju načela Etičkog kodeksa policijskih službenika u odnosu prema migrantima, strankama, nadređenima i suradnicima. 
 
  • Skupini policijskih službenika iz Uprave kriminalističke policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb. Dobitnici nagrade za uspješno provedena kriminalistička istraživanja u operativnim akcijama „Tebra“ i „Familia“ kojima su značajno utjecali na povećanje sigurnosti i zaštitu ljudi i imovine su: Ivan Nol, Marijan Devčić, Robert Salak, Mario Maček, Denis Sedlar, Marko Franić, Marko Barišić, Dario Kostrić, Darko Pavličić i Robert Pešt. Nagrađeni policijski službenici svojim su iznimnim angažmanom tijekom cjelokupne provedbe kriminalističkog istraživanja značajno utjecali na povećanje sigurnosti i zaštite ljudi i imovine, te su pokazali iznimno visoku profesionalnost, sposobnost, požrtvovnost, spretnost i inovativnost, a iskustva prikupljena provedbom ovoga kriminalističkog istraživanja doprinijeti unapređenju provođenja svih budućih složenijih istraživanja.
 
  • Zahvalnicu povodom Dana policije dobio je Milan Rončević iz PU virovitičko-podravske, koji je spasio muškarca iz goruće kuće, pri čemu je iznio iz kuće plinsku bocu kako bi prevenirao tragediju koja je mogla ugroziti živote drugih policijskih službenika i vatrogasaca, pokazavši pritom hrabrost i iznimnu pribranost.

U sklopu svečanog programa ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, ministru obrane Damiru Krstičeviću i izaslaniku ministra branitelja Darku Tanadari uručene su jubilarne poštanske marke. Hrvatska pošta već nekoliko godina izdaje marke na temu Hrvatskog domovinskog rata posvećene gardijskim brigadama, a ove 2019. godine marke su posvećene Prvim hrvatskim redarstvenicima, Antiterorističkoj jedinici Lučko i Specijalnim jedinicama policije Policijskih uprava MUP-a RH.

Ove marke prenose snažnu poruku  – osim obilježavanja borbenog djelovanja one su i poseban spomen na 762 pripadnika hrvatske policije koji su ugradili  svoj život u temelje hrvatske države, više od 3600 ih je ranjeno, a 27 pripadnika još se uvijek vode kao nestali. U obrani domovine 146 specijalaca dalo je svoje živote, a njihova imena nalaze se u monografiji Specijalne policije.

Svečana akademija povodom Dana hrvatske policije uveličana je glazbenim izvedbama svečanim domoljubnih pjesmi zborova i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te nastupom policijske klape sv. Mihovil i Petra Graše.

Profesionalnost, motiviranost, hrabrost i čast odlike su policijskih službenika i službenica. Za hrvatsku policiju plavo nije samo boja, nego način života, što iz dana u dan dokazuju. 

Drage policajke i policajci, sretan Vam vaš dan i blagdan Svetog Mihovila. Nastavite sa dobrim radom i uspješnim rezultatima kao i dosada.

Stranica