Svečano uručene Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2015. u Opatiji

Slika topvijesti/2015/listopad/PUPGEvelinTonkovic.jpg

Zamjenik ministra Evelin Tonković uvodno je istaknuo kako pitanje sigurnosti nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već interes cjelokupne zajednice i svih građana. Pravodobno prikupljanje i otkrivanje sigurnosnih informacija od velike je važnosti kako bi se mogle provesti ciljane preventivne akcije i na taj način ukloniti opasnosti. Izrazio je zadovoljstvo nedavno predstavljenim pilot projektom E-policija, čija je primjena započela u nekoliko policijskih uprava, a koji je osobno osmislio te ga poklanja hrvatskoj policiji i hrvatskim građanima. Navodeći osnovne ciljeve ovog projekta naglasio je kako je njime ujedno ostavljen prostor za uspostavu otvorenog partnerskog odnosa sa sigurnosnom poslovnom zajednicom u Hrvatskoj.

Foto: PU primorsko-goranska
 
U sklopu Hrvatskih dana sigurnosti 2015., koji se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održavaju od 14. do 16. listopada u Opatiji, danas je održana svečana dodjela Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2015.
 
U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Michael Lange, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj, Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Evelin Tonković, zamjenik Ministra unutarnjih poslova RH i Josip Buljević, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održavaju Hrvatski dani sigurnosti 2015. - IX. konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti.
 
Zamjenik ministra Evelin Tonković uvodno je istaknuo kako pitanje sigurnosti nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već interes cjelokupne zajednice i svih građana. Pravodobno prikupljanje i otkrivanje sigurnosnih informacija od velike je važnosti kako bi se mogle provesti ciljane preventivne akcije i na taj način ukloniti opasnosti. Izrazio je zadovoljstvo nedavno predstavljenim pilot projektom E-policija, čija je primjena započela u nekoliko policijskih uprava, a koji je osobno osmislio te ga poklanja hrvatskoj policiji i hrvatskim građanima. Navodeći osnovne ciljeve ovog projekta naglasio je kako je njime ujedno ostavljen prostor za uspostavu otvorenog partnerskog odnosa sa sigurnosnom poslovnom zajednicom u Hrvatskoj.
 
Naglašavajući važnost zajedničkog djelovanja u području sigurnosti, zamjenik ministra Tonković rekao je: "Sigurnosne informacije i znanja treba dijeliti, a od onih koji predstavljaju opasnost za društvo i pojedinca trebamo biti brži i spremniji, a to zajedno svakako možemo!"
 
Na kraju obraćanja zahvalio se Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti na njihovim aktivnostima u proteklih osam godina, koje Ministarstvo unutarnjih poslova cijeni kao veliki doprinos u ostvarivanju i promociji sigurnosti zajednice.
 
Nakon uvodnih obraćanja, uručena su priznanja Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2015. U logu ove Nagrade, autorice Kristine Gračan, isprepleteni su prstenovi koji simboliziraju zaštićeni prostor, dok jedan zlatni prsten predstavlja pojedinca u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti.
 
Nagrade su dodijeljene u deset kategorija, od čega u četiri kategorije predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, i to:
  • Hrabri čin policijskog službenika - nagradu su dobili policijski službenici Policijske uprave zagrebačke Ilija Milić, Vedran Savić i Ilija Baković. Oni su 24. kolovoza u Zagrebu spasili ljudski život, žensku osobu koja je skočila u Savu, čime su iskazali profesionalnost u postupanju, a svojim nesebičnim, hrabrim i humanim postupanjem, savjesno i odgovorno obavljajući policijski posao zaštite života i sami bili u opasnosti.
  • Individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju sigurnosti zajednice - dobitnik nagrade je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji je od 2005. do 2015. godine svojim aktivnim znanstvenim radom te 23 samostalna znanstvena rada ili napisana u suautorstvu s kolegama, kao i neposrednim sudjelovanjem na brojnim stručnim konferencijama, forumima i radionicama, dao znatan doprinos ostvarivanju sigurnosti zajednice.
  • Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine - nagradu je dobio projekt "Zaštitimo svoje bicikle"zajednički projekt Grada Varaždina, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Policijske uprave  varaždinske. Ovim projektom Varaždin je postao prvi grad koji ima Internet portal za registraciju bicikala, a korisnicima uz registraciju omogućuje pregled ukradenih bicikala i prijavu krađe registriranog bicikla, dok je vlasniku sustava olakšana kontrola i pregled bicikala te brže pronalaženje vlasnika pronađenih bicikala.
  • Najbolji inovativni projekt sigurnosti u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu - nagradu je dobio projekt Ministarstva unutarnjih poslova RH "E-policija"Riječ je o informacijskom sustavu za centralno upravljanje policijskim aktivnostima, zahvaljujući kojem će policiji u svakom trenutku biti dostupna informacija. Imat će bolju komunikaciju s drugim državnim i međunarodnim organizacijama, automatizirat će proces rada i olakšano pratiti zakone i pravilnike, a zato se pretpostavlja da će se smanjiti i moguće pogreške. Provedba projekta započela je nedavno kada i predstavljen javnosti, a među građanima su već su postale prepoznatljive i komponente ovog projekta, aplikacija za dojave građana te sustav upravljanja policijskim kamerama.
Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti 2015. za Najbolji inovativni projekt sigurnosti u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu primio je Evelin Tonković, zamjenik Ministra unutarnjih poslova.  Zahvaljujući na uručenoj nagradi istaknuo je iznimno zadovoljstvo što je ideja koju je osmislio prepoznata na svim razinama, potom i na javnom natječaju HAKOM-a, a o njenoj vrijednosti svjedoči i ovo priznanje. Uz zahvalu svima koji su sudjelovali ili sudjeluju u nagrađenom inovativnom projektu "E-policija", posebno se zahvalio Marinu Ištvanoviću, voditelju Informatičkog centra u Ministarstvu unutarnjih poslova.
 
Inače, središnja je tema Hrvatskih dana sigurnosti 2015., koji završavaju sutra, sigurnost, privatnost i razvoj, aktualan izazov za uprave trgovačkih društava i sigurnosni sektor. Ovo je ujedno i središnji događaj svih koji se profesionalno bave sigurnošću, a cilj je promicanje sigurnosti, razmjena najbolje prakse, upoznavanje stručne javnosti s važnošću sigurnosti te prihvaćanje poslova sigurnosti kao važnog čimbenika u procesima upravljanja u javnim i privatnim tvrtkama, institucijama, lokalnoj upravi i samoupravi.


Pisane vijesti