Svečanost na mostu Donji Miholjac – Dravaszabolcs

Slika topvijesti/2018/08_kolovoz/Drava-stari web.jpg

Foto: Pu osječko baranjska

Na poziv župana Županije Baranja Republike Mađarske, u nedjelju, 26. kolovoza, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i zamjenik načelnika PU osječko – baranjske Damir Takač, sudjelovali su na kulturno umjetničkoj manifestaciji povodom dosadašnje i buduće uspješne suradnje Republike Mađarske i Republike Hrvatske. Cilj okupljanja bio je i promoviranje tradicionalnih i kulturnih vrijednosti Baranje s obje strane rijeke Drave.

Svečanost je započela u 14 sati, proslavom na mostu iznad rijeke Drave između Donjeg Miholjca i mađarskog mjesta Dravaszabolcs, koji je ujedno i državna granica između država. Uz puhači orkestar mađarske interventne policije, na manifestaciji na mostu sudjelovala je i klapa hrvatske policije „Sveti Mihovil“. Članovi klape tom su prilikom izveli nekoliko prigodnih skladbi samostalno, ali i s mađarskim puhaćim orkestrom.

Na svečanosti je, osim susreta župana mađarske Županije Baranja g. Zoltana Madarasa i zamjenika župana Osječko – baranjske županije g. Gorana Ivanovića s hrvatske strane, organiziran i susret glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske  Nikole Miline s ravnateljem i visokim povjerenikom Mađarske nacionalne policije  Janosom Baloghom, kao i susret predstavnika policijskih uprava Županije Baranja (načelnik Policijske uprave Baranya Dakos József) i Osječko – baranjske županije (zamjenik načelnika PU osječko – baranjske Damir Takač). Manifestaciji su prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj g. Mladen Andrlić, kao i generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj g. Antonio De Blasio te predstavnici jedinica lokalne samouprave obje države.

U prigodnom obraćanju prisutnima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina zahvalio se mađarskim domaćinima na pozivu i na prilici da sudjeluje na ovom događaju iznimne simbolike i velikog lokalnog i područnog značaja, koji će doprinijeti još boljim i bližim odnosima građana i država. Također je čestitao g. Baloghu na imenovanju visokim povjerenikom.

Glavni ravnatelj naglasio je kako je suradnja s mađarskom policijom iznimno važna i bitan je doprinos zajedničkim europskim nastojanjima u izgradnji što boljeg i sigurnijeg okruženja te je nastavio: „Profesionalni i kolegijalni odnos hrvatske i mađarske policije potvrđen je na svim razinama - nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj te na svim linijama policijskog rada. Mađarska policija naš je prvi i dugogodišnji partner u projektu Sigurna turistička sezona, u okviru kojeg strani policijski službenici za vrijeme turističke sezone, zajedno s hrvatskim policajcima, skrbe o sigurnosti državljana naših zemalja, ali i svih ostalih gostiju koji borave na Jadranskoj obali.“

U nastavku govora, glavni ravnatelj policije naglasio je visoku kvalitetu uspješne suradnje graničnih policija Hrvatske i Mađarske, osobito u vrijeme najtežih izazova poput migracijske krize, čija je dodatna potvrda i zajednička vježba policija, koja je održana prije nepunih mjesec dana.

Na kraju govora glavni ravnatelj policije poručio je: „kako u hrvatskoj policiji uvijek možete pronaći ne samo pouzdanog partnera veći i iskrenog prijatelja.“

Nakon svečanosti na mostu, okupljanje je nastavljeno u Centru za posjetitelje Stara Drava („Ős-Dráva Látogatóközpont“), gdje je nastavljen prigodni program.



Pisane vijesti