Svečanost povodom završetka obnove skladišta „Gaj“

Centralni skladišni objekt „Gaj“ saniran je u okviru projekta MANPADS, temeljem kojeg nam je Vlada SAD-a preko svog posrednika, humanitarne neprofitne organizacije ITF - Enhancing Human Security sa sjedištem u Sloveniji, donirala milijun dolara, a financijska sredstva usmjerena su isključivo na poboljšanje uvjeta rada protueksplozijske zaštite, a time i jačanje sigurnosti

FOTO: MUP RH

VIDEO: MUP RH - POGLEDAJTE obnovljene objekte skladišta "Gaj".  

U amfiteatru Ravnateljstva policije danas, 14. prosinca, održana je završna svečanost povodom završetka obnove centralnog skladišnog kompleksa za smještaj i čuvanje eksploziva, eksplozivnih sredstava i naoružanja MUP-a, „Gaj“ u Đakovu, na kojoj su sudjelovali ministar unutarnjih poslova Božinović i Nj.E., veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH, Kohorst, glavni ravnatelj policije Milina i brojni drugi.

Centralni skladišni objekt „Gaj“ saniran je u okviru projekta MANPADS, temeljem kojeg nam je Vlada SAD-a preko svog posrednika, humanitarne neprofitne organizacije ITF - Enhancing Human Security sa sjedištem u Sloveniji, donirala milijun dolara. Tim financijskim sredstvima, usmjerenim isključivo na poboljšanje uvjeta rada protueksplozijske zaštite, a time i jačanje sigurnosti, kupljena je proljetos zaštitno balistička oprema (prsluci i kacige s vizirom), kompleti alata za uništavanje eksplozivnih sredstava, a od svibnja do listopada provodili su se radovi sanacije skladišta, koje će nakon potpunog uređenja služiti za smještaj oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava na području istočne Hrvatske.

Dosadašnjim radovima obnovljena su dva, od ukupno devet objekata, odnosno upravna zgrada s kontrolom pristupa i parkiralištem, te jedan skladišni objekt, namijenjen čuvanju detonatora. Uz to, postavljana je ograda oko cijelog kompleksa, dio video nadzora i podzemne instalacije.

Za sanaciju skladišta donirano je 787.295,33 USD, za balističku opremu 143.980,00 USD, a MUP je snosio troškove PDV-a za cjelokupan iznos donacije.

Američki veleposlanik u RH uvodno je naglasio kako će utjecaj ove donacije od milijun dolara biti dalekosežan u smislu povećanja sigurnosti MUP-ovih objekata za skladištenje streljiva i oružja, te sigurnosti zaposlenika.

„Ovaj će program, također, doprinijeti i povećanju opće sigurnosti građana RH i njenog šireg okruženja. Ovo je, između ostalog, još jedan simbol hrvatsko-američkog partnerstva, koje sam s ponosom zastupao kao veleposlanik.“, rekao je veleposlanik Kohorst i istaknuo kako je ovaj projekt još samo jedan znak da Hrvatska i SAD zajedno djeluju na povećanju sigurnosti. „Ponosan sam što smo zajedno napravili korak ka unaprjeđenju sigurnosti“, zaključio je veleposlanik.

Ministar Božinović u svom je uvodnom obraćanju zahvalio američkoj Vladi, veleposlaniku Kohorstu i partnerima na ovom projektu na donaciji i naglasio kako „s obzirom na ratno iskustvo i još uvijek veliki broj zaostalih minskih i eksplozivnih sredstava na našem području, ulaganje u protueksplozijsku zaštitu smatramo jednim od ključnih pitanja sigurnosti.“ Također je istaknuo kako Hrvatska i Sjedinjene Američke Države razvijaju kvalitetne, partnerske odnose u mnogim područjima, a Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija učvršćuju vrlo uspješnu stratešku, operativnu i edukacijsku suradnju s američkim agencijama za provedbu zakona.

Naposljetku, ministar je podsjetio da 15. prosinca započinje tradicionalna operativna akcija „Mir i dobro“, kojom hrvatska policija već 25. godinu zaredom upozorava i osvješćuje sugrađane o opasnostima koje prijete zbog nestručnog, neopreznog i nepropisnog rukovanja pirotehničkim sredstvima u doba božićnih i novogodišnjih blagdana.

„Nažalost, zbog raznih shvaćanja i načina proslave praznika, realno je očekivati da će i za vrijeme predstojećih blagdana biti loših situacija i posljedica, zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava. Nastaje materijalna šteta, ali ono što je još važnije i tragičnije su ranjavanja ljudi, posebice naših najmlađih. Stoga bih i sada naglasio da pirotehnička sredstva nisu igračke i apelirao na roditelje i ostale odrasle koji brinu o djeci, da ih pouče odgovornom ponašanju, upozore na opasnost i trajne posljedice te im ne dopuste samostalno rukovanje pirotehničkim sredstvima, bez nadzora.“, zaključio je ministar Božinović.  

U ime krajnjih korisnika donacije, voditelj Protueksplozijska službe Nikolaus, potom je detaljno prezentirao kompletnu prvu fazu ovog projekta, nakon čega su okupljeni i sami mogli razgledati donacijom nabavljenu opremu i uređaje.

Stranica | Međunarodna pomoć i razvoj