Talijanski MUP donirao software S.I.Re.N.E. uredu

Slika topvijesti/2011/Rujan/talijani1.jpg

Od 8. do 10. rujna u radnom posjetu Ravnateljstvu policije boravi izaslanstvo Ravnateljstva policije za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike na čelu s prefektom, g. Francescom Cirillom, zamjenikom glavnog ravnatelja policije za javnu sigurnost Talijanske Republike.

Od 8. do 10. rujna u radnom posjetu Ravnateljstvu policije boravi izaslanstvo Ravnateljstva policije za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike na čelu s prefektom, Francescom Cirillom, zamjenikom glavnog ravnatelja policije za javnu sigurnost Talijanske Republike. Riječ je o uzvratnom posjetu talijanskog izaslanstva, nakon što je u Rimu,  21. srpnja ove godine potpisan Protokol o razumijevanju između  Ravnateljstva policije MUP-a RH i Ravnateljstva za javnu sigurnost MUP-a Talijanske Republike o policijskoj suradnji tijekom turističke sezone 2011. U okviru ovog bilateralnog susreta, danas 9. rujna u prostorijama Ravnateljstva policije, u Upravi kriminalističke policije  upriličena je svečanost potpisivanja zapisnika o primopredaji  softwarea za S.I.Re.N.E. ured u Republici Hrvatskoj. Tako je hrvatska policija od talijanskih partnera za hrvatski nacionalni S.I.Re.E.N.E.  ured dobila na  trajno korištenje računalne programe „Sirene II“ i „SIS II“ ukupne vrijednosti 3.000.000,00 eura. Donirani računalni programi omogućit će  obuku službenika Ureda kao i njegovo buduće funkcioniranje u kontekstu EU, Schengena i Schengenskog  informacijskog sustava. Riječ je o realizaciji donacije u okviru projekta Phare 2006. „Priprema za uspostavu S.I.Re.N.E ureda“  unutar kojeg je u studenom 2008.  potpisan Twinning light ugovor između EU-a i MUP-a Republike Italije. Temeljem spomenutog Ugovora o suradnji talijanske kolege su hrvatskoj policiji pomogle u pripremi za uspostavu S.I.Re.N.E. ureda, što je jedna od obaveza RH predviđenih pravnom stečevinom EU. U sklopu projekta izrađeni su svi potrebni strateški dokumenti, prijedlog zakonodavnog okvira i kadrovskog funkcioniranja budućeg hrvatskog  S.I.Re.N.E. ureda.  Svečanom događaju primopredaje donirane opreme uz talijansko izaslanstvo, u ime Ravnateljstva policije nazočili su: glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, načelnica ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, načelnik Uprave policije Dubravko Teur, načelnik Odjela za stratešku međunarodnu policijsku suradnju u Uredu gl. ravnatelja policije Dalibor Jurić te pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije Ivan Cetina.

Teme radnog sastanka bile su: dosadašnja suradnja Ravnateljstva policije MUP-a RH i Ravnateljstva za javnu sigurnost MUP-a Talijanske Republike  i njezino unaprjeđenje, projekt MUP-a RH „Sigurna turistička sezona“- postignuća tijekom 2011. godine te nastavak suradnje u 2012. godini, implementacija ISEC 2010 (zajednički časnik za vezu R. Hrvatske, R. Slovenije, i R. Austrije u Talijanskoj Republici)  te rezime provedbe projekta PHARE 2006. Twinning light „Priprema za uspostavu S.I.Re.N.E. ureda“.

U svom uvodnom obraćanju glavni ravnatelj policije Oliver Grbić,  osvrnuvši se na projekt„Sigurna turistička sezona“  u kojem su ove godine po prvi puta  sudjelovali i talijanski policijski službenici, i to u  PU splitsko-dalmatinskoj i PU istarskoj naglasio je kako je njihov rad u Puli i na Hvaru zaslužio samo pohvale budući da su tijekom svog angažmana na Jadranu iskazali visoku profesionalnost u radu i suradnji s hrvatskim kolegama. U kontekstu nastavka dobre suradnje dviju policija, razgovaralo se i o  mogućnosti upućivanja hrvatskih policijskih službenika u skijališta u Italiji tijekom predstojeće skijaške sezone budući da oko 250.000 hrvatskih skijaša svake godine odlazi u inozemstvo na skijanje, od čega velik broj upravo u susjednu nam Italiju.   

Zamjenik glavnog ravnatelja policije za javnu sigurnost Talijanske Republike Francesco Cirillo, zahvalivši  na pozivu i gostoprimstvu Ravnateljstvu policije, istaknuo je da postoji volja i s talijanske strane za proširenjem međusobne suradnje dviju policija po pitanju suradnje u turističkoj sezoni, kako u zimskoj tako i ljetnoj, dodavši da se nada kako će iduće godine talijanski policijski službenici s hrvatskim kolegama na Jadranu surađivati i u drugim hrvatskim gradovima u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“.  Prenio je pozitivna iskustva i dojmove talijanskih policijskih službenika koji su sudjelovali u projektu, ocijenivši da ih je prijateljski primila ne samo hrvatska policija već i hrvatski narod. Naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije  na čelu s ministrom Robertom Maronijem snažno podržava ulazak Hrvatske u EU, dodavši da je primopredaja ove donacije jedan od koraka u tom smjeru. Istaknuo je da talijanska i hrvatska policija dobro surađuju ne samo u borbi protiv organiziranog kriminaliteta,  već i na području borbe protiv  ilegalnog klađenja i namještanja nogometnih utakmica,  ocijenivši kako je to kazneno djelo u posljednje vrijeme poprimilo velike razmjere u cijelom svijetu.  



Pisane vijesti