Travanj - mjesec zaštite od mina

Slika topvijesti/2015/travanj/TV_minefotka.jpg

Foto: HCR

4. travanj – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju:

 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

To je učinjeno zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisustvo mina i eksplozivnih ostataka rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice za stanovništvo zemalja ugroženih minama i eksplozivnim ostacima rata i ozbiljne prijetnje koje mine i eksplozivni ostaci rata predstavljaju za sigurnost, zdravlje i živote lokalnog civilnog stanovništva. Ove se godine taj dan obilježava deseti put, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu.

Hrvatski centar za razminiranje od 2002. godine organizira akciju "Travanj - mjesec zaštite od mina" s namjerom prevencije minskih stradavanja. Niz analiza i dalje pokazuju da ljude treba podsjećati na prisutnu opasnost. Cilj kampanje koja se provodi u travnju je upozoriti na još uvijek postojeću opasnost, te senzibilizirati javnost na probleme koje mine donose, od ekonomskog razvoja do stradavanja i stalne brige za žrtve mina uz podsjećanje stanovništva na odgovorno ponašanje. Edukacija se provodi tijekom cijele godine u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Crvenim križem te nevladinim sektorom.

Razne aktivnosti edukacije o opasnostima od mina, jednako kao i obilježavanje minski sumnjivog područja, mogućnost uvida u minsku situaciju dostavom karata i CD-a te korištenje minsko-informacijskog portala HCR-a, pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, ali zahtijevaju i dodatne aktivnosti upoznavanja javnosti i medija s aspektima protuminskog djelovanja. Očita je potreba i važnost provođenja edukacije o opasnostima od mina i to primjenjujući one metode koje su primjerene određenom kontekstu i ciljanoj skupini: djeci, poljoprivrednicima, lovcima, ribolovcima, planinarima, vatrogascima i drugima. Tako se svakoj skupini pristupa kroz poseban medij i primjeren edukativni materijal bilo putem medijske kampanje, edukativnih slikovnica, letaka, plakata ili TV i radio spotova.

Hrvatski centar za razminiranje i ove godine provodi pojačanu medijsku kampanju koja počinje u mjesecu travnju s ciljem edukacije i podizanja opće svijesti o opasnostima od mina.

Od 1996. godine do danas 582 osobe su stradale od mina, od toga 198 osoba smrtno.

Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno živeći s tom opasnošću, ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjive prostore. Dolaskom proljeća  ljudi se okreću poljoprivrednim aktivnostima, često zaboravljajući ili zanemarujući da su polje, šuma ili livada zagađeni minsko-eksplozivnim sredstvima.

Zbog toga se putem elektronskih medija, vijesti i priloga u tiskovnim medijima, emitiranjem radio spotova tijekom travnja nastoji stanovništvo ugroženo minskom opasnošću pravovremeno podsjetiti na pravilne oblike ponašanja u blizini minski sumnjivog prostora. 

Stoga naglašavamo poruke o ponašanju u minski sumnjivim područjima:

  • Ne ulazite u minski sumnjiva područja;
  • Poštujte znakove opasnosti;
  • Ukoliko pronađete sumnjiv predmet, ni u kom slučaju ga ne dirajte već to prepustite stručnjacima – nazovite brojeve 192 ili 112;
  • Budite svjesni mina;
  • Budite svjesni minske opasnosti.


Pisane vijesti