Učenici uče o forenzici i Ivanu Vučetiću

Slika topvijesti/2013/lipanj/csi04.jpg

Dobro uhodana ekipa forenzičara Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u sastavu Danijela Međeši, Zdenko Mindum i Mario Mikulić, priredila je  

Dobro uhodana ekipa forenzičara Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u sastavu Danijela Međeši, Zdenko Mindum i Mario Mikulić, priredila je još jednu u nizu zabavnih i poučnih radionica za učenike IV.b razreda osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu. No ovog puta djelatnici Centra ostali su malo zatečeni. Na samom početku radionice, na njihova pitanja tko je Ivan Vučetić, gdje je rođen, što je radio, što je to forenzika, daktiloskopija, gdje se sve mogu pronaći otisci prstiju…, djeca su ih naprosto zasula točnim odgovorima.

Naime, OŠ Petra Zrinskog već nekoliko godina surađuje s „Centrom za kulturu i film August Cesarec“ koji je svojim programima i djelovanjem usmjeren na kulturno-umjetnički i socijalno-preventivni rad, edukaciju i istraživanja s djecom, mladima i građanima svih dobnih i socijalnih skupina. Predavanje i radionica održani su kao dio projekta „kvARTura“ – mreža zagrebačkih centara za kulturu i programa „ZG2“, u kojem se ove godine bavimo „Tragovima u vremenu“ kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Teme naših radionica i predavanja vežu s uz hrvatske velikane, njihove izume i postignuća, Slavoljuba Penkalu, Ivana Meštrovića te Ivana Vučetića, naglasila je Ivana Market, djelatnica Centra za kulturu i film August Cesarec.

Upravo je IV.b razred dobio zadatak da prouči rad i djelo našeg Ivana Vučetića. Uz trud i rad razrednika Nenada Bogdanića i knjižničarke Ivančice Baranović-Puh, djeca su vrhunski savladala zadanu tematiku te svojim znanjem i točnim odgovorima oduševili forenzičare.

Uvodnom riječju, pitanjima i prezentacijom forenzične opreme predavanje je započeo Zdenko Mindum, izlaganje je nastavio Mario Mikulić na temu života i djela Ivana Vučetića, zanimljivostima iz povijesti forenzike te o poslovima koji se obavljaju u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja. Tajne o otiscima prstiju i detalje o daktiloskopiji općenito, na djeci razumljiv način prenijela je kolegica Danijela Međeši.

No kako ne bi sve ostalo na razgovoru i odgovaranju na mnogobrojna dječja pitanja, u jednom trenutku djeca i forenzičari zamijenili su uloge. Djeca su se okušala u daktiloskopiranju uzimajući otiske jedni drugima. Potom su uporabom magnetnog praška i „čarobnog štapića“ kako su nazvali magnetnu daktiloskopsku četkicu, sami izazivali latentne tragove papilarnih linja na papiru.

Kad su shvatili da je blok sat na izmaku i da moraju vratiti „čarobne štapiće“, osjetio se lagani pad raspoloženja što su djelatnici Centra odmah popravili podijelivši učenicima prigodne Pohvalnice koje su svojim trudom i znanjem zasigurno zaslužili.

Prigodnom riječju i bombonima učenici su srdačno zahvalili forenzičarima dok su također vidno zadovoljni predstavnici škole uz zahvale izrazili želju za daljnjom suradnjom.



Pisane vijesti