Unaprjeđenje zaštite javnih prostora i kritične infrastrukture na zapadnom Balkanu

U cilju učinkovite zaštite građana potrebno je smanjiti ranjivost javnih prostora i povećati otpornost kritične infrastrukture. U tu se svrhu Europska unija obvezala pojačati zajednički rad na tom polju sa zapadnim Balkanom

FOTO: MUP RH

U srijedu, 26. travnja 2023. u Zagrebu je pokrenut novi EU projekt „Unaprjeđenje zaštite javnih prostora i kritične infrastrukture na zapadnom Balkanu“. Otvaranje, kojemu je domaćin bila Hrvatska, okupilo je predstavnike iz relevantnih tijela sa zapadnog Balkana, EU-a, Francuske, Hrvatske, Italije i Grčke. Europska komisija povjerila je provedbu projekta konzorciju iz ovih četiriju država članica EU-a pod vodstvom Francuske (francusko Ministarstvo unutarnjih poslova/Uprava za međunarodnu sigurnosnu suradnju i njezin operater CIVIPOL, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova, Centar za Sigurnosne studije (ΚΕΜΕΑ) grčkog Ministarstva zaštite građana).

U sljedeće tri godine ovaj novi projekt omogućit će zapadnom Balkanu i članicama EU-a koje sudjeluju da zajednički bolje predviđaju, sprječavaju, štite i odgovaraju na terorističke prijetnje javnim prostorima i kritičnoj infrastrukturi. Zajednički će jačati stratešku i operativnu suradnju sa zapadnim Balkanom kao i suradnju te regije s EU-om. Projekt će unaprijediti zajednički rad na boljem razumijevanju prijetnji, sveobuhvatnom zakonodavnom okviru i regulativi, učinkovitim strategijama i institucijama, osnaživanju operativnih kapaciteta i suradnji dionika, uključujući i privatni sektor te udruge civilnog društva. 

 

Pisane vijesti