Uništena protubrodska mina SAG-2

Slika topvijesti/2013/travanj/mina.jpg

Odgovarajućim alatom otvoren je poklopac mine kako bi se došlo do trotilskog eksplozivnog punjenja koje je potom zapaljeno barutom. Nakon izgaranja eksploziva, mina je dovedena u stanje trajne inertnosti, a predat će se Protueksplozijskoj službi PU zagrebačke  

Metodom spaljivanja eksplozivnog punjenja 23. travnja je na vojnom poligonu Slunj uništena protubrodska mina SAG-2.

Naime, u šibenskom je akvatoriju kočarica 3. ožujka ove godine iz mora izvadila nepoznato eksplozivno sredstvo u obliku lopte promjera oko 100 cm, za koje su policijski službenici protueksplozijske zaštite PU šibensko-kninske utvrdili da se radi o tijelu protubrodske sidrene mine SAG-2 napunjenom eksplozivom ali bez sidra, sidrenog uređaja i upaljača. Kako navedena PU nema primjeren prostor za uništavanje eksplozivnog sredstva ove veličine, mina je prevezena na vojni poligon Slunj gdje je jučer i uništena.

Odgovarajućim alatom otvoren je poklopac mine kako bi se došlo do trotilskog eksplozivnog punjenja koje je potom zapaljeno barutom. Nakon izgaranja eksploziva, mina je dovedena u stanje trajne inertnosti, a predat će se Protueksplozijskoj službi PU zagrebačke gdje će biti izložena kao eksponat te će ujedno služiti i za obuku budućih naraštaja pirotehničara.

Priprema mine za spaljivanje obavljena je uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske koji su je radnim strojem položili na mjesto predviđeno za spaljivanje, dok je potporu tijekom spaljivanja pružala sanitetska ekipa Hrvatske vojske.

Inače, protubrodska kontaktna sidrena mina SAG-2 namijenjena je uništavanju ratnih i trgovačkih brodova u ratnim uvjetima. Postavljena u minska polja služi za sprječavanje prolaza plovnim putovima, prilaza lukama i sl. Masa mine sa sidrom je 600 kg, a masa eksplozivnog punjenja 115 kg. Aktivira se kontaktom, odnosno lomljenjem najmanje jednog od pet olovnih rogova u kojima se nalazi galvanski članak s elektrodama i elektrolitom u staklenoj epruveti. Prilikom udara broda u minu, jedan ili više olovnih rogova se savije, staklena epruveta se razbije, elektrolit dolazi do elektroda i tako se stvara električna struja koji aktivira elektrodetonator i na taj način dolazi do eksplozije mine.



Pisane vijesti