Uspješna 17-godišnja suradnja njemačke i hrvatske interventne policije

Slika topvijesti/2018/06_lipanj/Gras_Njemacka_19_6.jpg

Državna tajnica za međunarodne i europske poslove Terezija Gras, danas, 19. lipnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova sastala se s njemačkim izaslanstvom na čelu sa ravnateljem interventnih jedinica Saveznih zemalja Njemačke Wolfgangom Lohmannom.

Foto: Mup

Državna tajnica za međunarodne i europske poslove Terezija Gras, danas, 19. lipnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova sastala se s njemačkim izaslanstvom na čelu sa ravnateljem interventnih jedinica Saveznih zemalja Njemačke Wolfgangom Lohmannom.

Današnji sastanak nastavak je uspješne suradnje hrvatske i njemačke interventne policije koja se zasniva na savjetovanju i pružanju pomoći na području obrazovanja i opremanja interventne policije Republike Hrvatske, opremanju i doniraju tehničkih sredstava i zaštitne intervencijske opreme, ali i odraz iznimno kvalitetne bilateralne suradnje dvaju Ministarstava unutarnjih poslova.

Državna tajnica Gras prisjetila se prošlotjednog sastanka u Berlinu ministra Davora Božinovića i njemačkog saveznog ministra Horsta Seehofera te se zahvalila na njemačkoj podršci ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, kao i na dosadašnjoj suradnji i pomoći.

Ravnatelj Wolfgang Lohmann, koji uskoro odlazi u mirovinu, rekao je kako je tijekom godina bilateralna suradnja dvaju policija bila vrlo uspješna i bliska te je izrazio želju za njezinim nastavkom.

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec je kazao kako je jedan od najznačajnijih partnera u razvoju hrvatske policije i jačanju njezinih kapaciteta bila upravo njemačka policija te da je uz pomoć i mentorstvo njemačkih kolega naša policija demilitarizirana, transformirana je specijalna policija i ustrojena interventna policija, a rad policije je orijentiran prema konceptu Policije u zajednice.

Suradnja i pomoć Saveznog ministarstva unutarnjih poslova SR Njemačke hrvatskoj interventnoj policiji traje od 2001. godine kroz Pakt o stabilnosti za Jugoistočnu Europu. Tijekom suradnje duge 17 godina realizirano je više od 80 seminara i sastanaka čija financijska vrijednost iznosi oko 1,14 milijuna eura. Uz to, njemački Savezni MUP interventnoj policiji je donirao opremu za javni red i mir, vozila, računala, opremu i vozilo za foto i video dokumentiranje, a vrijednost donacija iznosi oko četiri milijuna eura. Osim toga, razvijena je i odlična suradnja dviju policija u području prevencije kriminaliteta.



Pisane vijesti