Uspješno realiziran projekt „MATURANTIKA 2018.“!

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/Maturantika_00.jpg

Kako bi ova proslava prošla bez narušavanja javnog reda i mira, bez oštećenja tuđe imovine i drugih oblika neprimjerenog ponašanja, policija je već započela s provođenjem preventivnih aktivnosti

Foto: PU varaždinska 

Povodom završetka školske godine tijekom narednih dana očekuje se izlazak većeg broja maturanata na gradska središta, tj. ulice i trgove te njihova okupljanja u parkovima ili na sportskim igralištima diljem zemlje 

Kako bi ova proslava prošla bez narušavanja javnog reda i mira, bez oštećenja tuđe imovine i drugih oblika neprimjerenog ponašanja, policija je već započela s provođenjem preventivnih aktivnosti.

Zajedničkom suradnjom, na inicijativu Policijske uprave varaždinske uz potporu Ravnateljstva policije Službe prevencije, Varaždinske županije i Grada Varaždina, uspješno su realizirane preventivne aktivnosti u sklopu programa MATURANTIKA 2018. namijenjenog učenicima završnih razreda  školske godine 2017/2018, svih srednjih škola Varaždinske županije.

Preventivne aktivnosti MATURANTIKA 2018. odvijale su se kroz tri tematska dana, pod nazivima: „NASILJE NE ŽELIM, PLESU I GLAZBI SE VESLIM!“, „SPORTOM PROTIV OVISNOSTI“ i „MATURANTI-HUMANITARCI“.

Na mimohodu maturanata u srijedu, 16. svibanja sudjelovalo je više od 1500 maturanata iz cijele Varaždinske županije. Titula naj maturantske odore dodijeljena je maturantima iz Ekonomske gimnazije Gospodarske škole, koji su bili odjeveni u egipatske faraone te stoga osvojili jednodnevni izlet u Adrenalinski park. Središnji državni ured za šport predstavio je u četvrtak, 17. svibnja ovogodišnji Europski tjedan sporta, uz moto #BeActive, a paralelno s njihovom promocijom, maturanti su sudjelovali u  šaljivim sportskim igrama. Na Trgu kralja Tomislava u petak, 18. svibnja maturanti su prezentirali svoje kreativne radove u humanitarnu svrhu, za Zakladu za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael Varaždinske županije. Točno u 12,00 sati plesali su Quadrillu.

Tijekom mjeseca svibnja, policijski  službenici za prevenciju održali su sastanke za maturante, roditelje i profesore u većini srednjih škola, u svrhu upoznavanja sa programom MATURANTIKA 2018., pravilima ponašanja i savjetima o samozaštitnom ponašanju maturanata.

S ciljem zaštite mladih na prostoru Parka mladih bile su prisutne mješovite građanske ophodnje u sastavu: profesor, roditelj maturanata i policijski službenik.

Slijedom navedenog, MATURANTIKA 2018. održana je u sigurnom i vedrom ozračju, promovirajući ne nasilje, toleranciju, zajedništvo, sport i  humanost.

PREVENTIVNI SAVJETI ZA MATURANTE

Većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava. Konzumiranje alkohola osim mogućnosti razvoja ovisnosti može imati za posljedicu:

problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom

trajne posljedice na zdravlje

stradavanje u prometnim nesrećama

(alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgoda)

Mladi, ne dovodite se u začarani krug:

alkohol

razdražljivost, grubost, nestrpljivost

KONFLIKTI

tuga, bezvoljnost

alkohol

VAŽNO!

alkohol puno brže djeluje ako se piju:

koncentrirana pića

na prazan želudac

topla alkoholna pića

brzom konzumacijom (na ex)

ne ostavljajte prijatelja samog ako je pijan

pozovite pomoć

Vodite dodatnu brigu oko čuvanja vlastitih stvari jer neodgovorno ponašanje prema vlastitoj imovini – prilika je lopovima da na lak način dođu do tuđe imovine

Budite odgovorni za vlastito ponašanje kako se sutra ne biste sramili samog sebe i svog ponašanja.

Policija u svojoj praksi najčešće bilježi posljedice jednokratnih ili prigodnih konzumiranja alkohola kod čega se bilježe kažnjiva ponašanja mladih:

nasilna kaznena i prekršajna djela (KD protiv tijela i života: ubojstvo, pokušaj ubojstva, silovanje, pokušaj silovanja, teška tjelesna ozljeda)

uništavanje imovine i vandalizam

imovinske delikti (razbojništvo, razbojnička krađa, teška krađa, provalna krađa, krađa)

prometni delikti (poginuli i ozlijeđeni u prometnim nesrećama)



Pisane vijesti