Videokonferencija ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-SAD

Sudionici ministarske konferencije raspravili su četiri bitna područja suradnje i uočene specifičnosti povezane i/ili uzrokovane pojavom COVID-19

FOTO: EU2020HR
U okviru redovitog političkog dijaloga između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatska je u svojstvu aktualne predsjedavajuće Vijeća Europske unije 28. svibnja2020. godine održala videokonferenciju ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i SAD, koju su u ime Europske unije vodili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković.  

Uslijed okolnosti uvjetovanih pojavom novog korona virusa i njegovog širenja u globalnim razmjerima, na videokonferenciji su raspravljena europska i američka stajališta o važnim pitanjima u području pravosuđa i unutarnjih poslova tijekom i nakon pandemije, pri čemu je naglasak stavljen na razmjenu informacija o poduzetim mjerama, naučenim lekcijama i planovima za nadolazeće razdoblje. Sudionici videokonferencije složili su se kako je redoviti dijalog Europske unije i SAD-a i u novonastalim okolnostima objema stranama od velike pomoći za neodložno modificiranje i aktualiziranje prioriteta kako bi se održao kontinuitet i nastavila učinkovita transatlantska suradnja u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Kako su osim zdravstvenog i gospodarskog područja, vrlo važni i odgovori na izazove sigurnosti i mobilnosti, s europske je razine današnji video susret bio i prilika kako bi se rekapitulirala uloga Europske unije u donošenju  relevantnih mjera i inicijativa za borbu protiv epidemije COVID-19 unutar kao i izvan granica Unije. 

Sudionici ministarske konferencije raspravili su četiri bitna područja suradnje i uočene specifičnosti povezane i/ili uzrokovane pojavom COVID-19.

Ministri unutarnjih poslova razgovarali su o kriminalitetu u uvjetima epidemije COVID-19, primarno se osvrnuvši na kibernetički kriminalitet, uključujući i iskorištavanje djece na internetu, te borbu protiv terorizma s posebnim naglaskom na širenje propagande rasno motiviranih, nasilnih iekstremističkih sadržaja. Kibernetički kriminalitet prepoznat je kao sfera unutar koje su koordinacija i brza razmjena informacija i novih spoznaja ključni, ako ne i presudni, a kao negativni noviteti izdvojeni su porast zlonamjernih softvera (malware-a), usredotočenost na IT mreže vitalnih sustava, primjerice zdravstvenog sustava, te porast kibernetičke špijunaže. Europa i SAD s posebnom pažnjom prate mogući utjecaj pandemije na porast socijalnih netrpeljivosti i napetosti, koje bi mogle rezultirati radikalizacijom te je zaključeno kako bi takav trend trebao biti dodatni poticaj za što skorije donošenje regulative o uklanjanju terorističkog sadržaja na internetu. Ministri unutarnjih poslova razmotrili su i učinkovitost mjera ograničavanja i uvjeta za putovanja, odnosno restrikcije za prelazak državnih granica. Pritom je naglašena važnost koordiniranog i postupnog popuštanja mjera, s ciljem dosezanja potpune slobode kretanja i ukidanja graničnih kontrola, a sve u skladu s razvojem epidemiološke situacije te kako bi se izbjegao drugi val zaraze. Uz to, sudionici su ocijenili napredak koji je ostvaren u postizanju viznog reciprociteta, što je u odnosu na kretanje ljudi unatoč mjerama ograničenja i dalje prioritetna tema europsko-američke suradnje.

Ministri pravosuđa raspravljali su o kaznenom pravosuđu, aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija. Dotaknuli su se i utjecaja mjera ograničavanja na provedbu europskog uhidbenog naloga, posebno u djelu predaje osobe državi koja je podnijela zahtjev. 

Ministri su raspravili i borbu protiv dezinformacija povezanih s COVID-19 u smislu njihovog sveobuhvatnog suzbijanja sa svih – državnih i nedržavnih – razina, kao i razvoj suradnje s internetskim pružateljima usluga, posebice po pitanju upravljanja sadržajima, sumnjivih trgovina i internetskih prijevara. Naglašeno je da je najbolja borba protiv dezinformacija i raznih teorija zavjere pozitivna komunikacija utemeljena na znanosti i činjenicama te međunarodna suradnja.

Na kraju videokonferencije predstavljeni su prioriteti nadolazećeg njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije u području pravosuđa i unutarnjih poslova. Stranica | Međunarodna suradnja