Virovitica: preventivni projekt "Živim život bez nasilja"

Slika topvijesti/2014/Studeni/zivim_zivot_bez_nasilja2014.jpg

Uoči međunarodnog dana nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, u Virovitici je danas, 19. studenoga, proveden zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Živim život bez nasilja“, koji se provodi na području Republike Hrvatske već petu godinu za redom. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

Uoči međunarodnog dana nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, u Virovitici je danas, 19. studenoga, proveden zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  „Živim život bez nasilja“, koji se provodi na području Republike Hrvatske već petu godinu za redom. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

U sklopu prve komponente projekta  u Osnovnoj školi „Ivana Brlić Mažuranić“ u Virovitici održano je predavanje učenicima 7. razreda nakon kojeg su voditelj službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničke djelatnosti Nikša Jelovčić i predstavnik udruge „Status M“ Mislav Mandir učenicima održali interaktivnu radionicu „nenasilje i tolerancija“ kako bi se senzibilizirali na problem nasilja među mladima.

U kazalištu „Virovitica“ održana je konferencija za medije na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo, predstavile aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta.

Veliki doprinos u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja imaju lokalne uprave i samouprave, a svoju podršku projektu na konferenciji iskazali su i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Preventivni projekt na konferenciji podržao je i umjetnik i poznati glumac i komičar, te voditelj u projektu Zlatan Zuhrić Zuhra.

U sklopu druge komponente projekta izvedena je predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj su glumci Ivana Krizmanić i Marko Makovičić na zanimljiv način predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice. U programu su sudjelovali i glazbeni sastav „Apokalipso“, jazz pijanist Matija Dedić, te trinaestogodišnji Luka Relić na saksofonu uz pratnju svoje majke na klaviru.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.



Pisane vijesti