Vlada će Saboru uputiti više zakonskih prijedloga među kojima je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima

Slika /ministar/ministar%20vlada.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je najvažnije izmjene i dopune koje bi trebao sadržavati Zakon o policijskim poslovima i ovlastima  

Danas, 27. lipnja 2019. godine, održana je 163. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Među točkama dnevnog reda bio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. U svom obrazloženju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, podsjetio je da se tim prijedlogom zakona normira najniže osobno zvanje policijskih službenika, koji mogu provoditi dokazne radnje ispitivanja okrivljenika i svjedoka, čime se povećava broj istražitelja te sama efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja.

Također se propisuju rokovi čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prijavu. Spomenuti podaci čuvaju se četiri godine, nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno osuđenim osobama čuvaju deset godina.

Propisuje se da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav MUP-a, čime je prvi puta stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava. Provjera identiteta, zatražena od tijela državnih uprave te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno se treba izvršiti uvidom u informacijski sustav, a putem osobne iskaznice ili druge javne isprave s fotografijom samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka.

Propisuju se mogućnosti i uvjeti, pod kojima policija kao sredstvo prisile zaustavljanja vozila može koristiti službena i druga vozila, s obzirom da u praksi postoji potreba da se u skladu sa sigurnosnom procjenom koriste vozila za osiguravanje javnih okupljanja te se omogućava uporaba sredstava prisile ili drugih sredstava za ometanja kretanja prema letjelici, kao što su primjerice dronovi ili drugi pokretni uređaji na daljinsko upravljanje, ukoliko na drugi način nije moguće spriječiti kazneno djelo, prekršaj ili otkloniti opasnost.

Uz sve spomenuto, ministar Božinović istaknuo je kako su izmjene i dopune Zakona potrebne zbog njegova usklađivanja sa Zakonom o kaznenom postupku, kao i zbog potrebe za jasnijim normiranjem pojedinih policijskih ovlasti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zaključio je kako se Nacrtom konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima popunjavaju određene praznine koje su postojale u dosadašnjem pravnom okviru, što je u svakom slučaju dobro i korisno za sigurnost svih građana.

Nakon današnje sjednice, Vlada će Saboru uputiti više zakonskih prijedloga među kojima je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.
 

Pisane vijesti