​Vlada pokrovitelj svečanosti HGSS-a

Slika /bo%C5%BEinovi%C4%87/ministar%20vlada%201.jpg

Na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića Vlada RH prihvatila je pokroviteljstvo svečanosti povodom obilježavanja 70. godina gorskog spašavanja u Hrvatskoj, koja će se održati 24. travnja 2020. godine u Zagrebu.

Foto: MUP

Na današnjoj, 190. sjednici, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na prijedlog potpredsjednika i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića pokroviteljstvo svečanosti povodom obilježavanja 70. godina gorskog spašavanja u Hrvatskoj, koja će se održati 24. travnja 2020. godine u Zagrebu.

Zahtjev za pokroviteljstvo podnijela je Hrvatska gorska služba spašavanja, osnovana 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza, a danas neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku i brine se o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Potpredsjednik Božinović detaljnije je podsjetio na njihovu djelatnost, te istaknuo kako Službu čine ljudi specifičnih stručnih znanja koji u svako godišnje doba poduzimaju hvalevrijedne akcije gorskog spašavanja unesrećenih i životno ugroženih osoba ili bespomoćno i grubo ostavljenih životinja.
„Često ih možemo vidjeti kako spašavaju s planina, nepristupačnih terena, speleoloških objekata, s litica i iz kanjona, iz lavina, sa strmih dijelova obale te se uz sve to bave prevencijom, edukacijom i obukom novih pripadnika“, istaknuo je Božinović, spomenuvši i njihovu originalnost i upečatljivost u promotivnom komuniciranju i podizanju svijesti šire javnosti, zbog čega je 2017. godine Hrvatska udruga za odnose s javnošću HGSS proglasila komunikatorom godine.

Iz domene rada Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Konačni prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka, koji će omogućiti pouzdaniju, pristupačniju i lakšu identifikaciju stranaca temeljem biometrijskih podataka, poglavito temeljem otisaka prstiju, u hrvatskim i europskim informacijskim sustavima, što će spriječiti zlouporabe te pridonijeti  djelotvornijem osiguranju prava na azil u slučajevima kada je to opravdano, kao i dodatnu zaštitu osobnih podataka hrvatskih građana.

Zakon je kompatibilan aktualnoj europskoj inicijativi na području sigurnosti o jačanju razmjene podataka kroz povezivanje informacijskih sustava radi bolje zaštite granica, boljeg upravljanja migracijama, suzbijanja kriminaliteta i jačanja sigurnosti, što se pak u potpunosti poklapa s operativnim i strateškim interesima naše zemlje, posebice u odnosu na dužinu naše granice i problematiku nezakonitih migracija.

„Važno je naglasiti da je za potrebna tehnička rješenja Europska komisija dodijelila Ministarstvu unutarnjih poslova 13,2 milijuna eura, kao i to da je Republika Hrvatska odredila pitanje interoperabilnosti kao jedan od prioriteta predsjedanja Europskom unijom 2020. godine te smo među članicama vodećim po do sada ostvarenom napretku u postizanju interoperabilnosti nacionalnih i europskih informacijskih sustava“, kazao je Božinović, koji je na današnjoj sjednici predložio i osnivanje Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, te predočio Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita (2017.-19.), za 2017. i 2018. godinu, što je Vlada također prihvatila.

Pisane vijesti