Vlada prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite

Slika topvijesti/2020/ministar-%20vlada%2017.3.2020.jpg

Prijedlogom zakona želi se osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera civilne zaštite prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti u situaciji proglašene epidemije

FOTO: MUP RH

Danas, 17. ožujka 2020. godine, u Banskim dvorima održana je 214. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu sjednice, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite.
 
Podsjetio je kako je, nakon pojave koronavirusa COVID-19 u Republici Hrvatskoj, aktiviran Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i županijski te gradski i općinski stožeri civilne zaštite.
 
„S obzirom da su navedeni stožeri u konkretnom slučaju aktivirani zbog posebnih okolnosti izazvanih globalnim širenjem virusa, radi čega je i u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, u cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Republike Hrvatske, predlaže se dopuniti Zakon o sustavu civilne zaštite na način da se omogući Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje odluka i uputa koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave“, obrazložio je ministar Božinović.
 
Na kraju je zaključio kako se tim načinom želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera civilne zaštite prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije.
 
„Ova odluka će zasigurno doprinijeti operativnijem donošenju odluka jer ulazimo u fazu u kojoj će se odluke morati donositi brže i promptnije, s obzirom na situaciju koja se događa. Nije u pitanju ništa što nije bilo moguće za predvidjeti i to će se pokazati kroz organizaciju i aktivaciju svih stožera civilne zaštite na svim razinama ustrojstva u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Božinović.
 
Vlada je jednoglasno prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite te ga upućuje Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Pisane vijesti