Vozači oprez - divljač na prometnicama

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PROMET/divljac_na_cesti.jpg

U ovim slučajevima radilo se o divljači, i to o jelenu, vidri, divljoj svinji i srni, koji su nakon istrčavanja na ceste udarili u osobna vozila i jedno teretno vozilo. U ovim naletima na divljač ozlijeđena je jedna osoba, dok je u drugim slučajevima nastala materijalna šteta. Dio životinja stradao je na mjestu događaja, a dio se nakon udara u vozila udaljio. Od početka ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su ukupno 194 slučaja istrčavanja divljači na kolnik. Savjetujemo vozače na dodatni oprez Kako bi se spriječili ovi i slični događaji

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke tijekom proteklog vikenda zabilježeno je šest slučaja istrčavanja životinja, odnosno divljači na ceste. Istrčavanja životinja zabilježena su većinom tijekom noćnih sati na autocesti A3 pored Lipovljana i Popovače te na nenaseljenim dijelovima prometnica (šume, livade) prema Petrinji, mjestu Potok te između mjesta Žirčica i Martinska Ves na sisačkom području.

U ovim slučajevima radilo se o divljači, i to o jelenu, vidri, divljoj svinji i srni, koji su nakon istrčavanja na ceste udarili u osobna vozila i jedno teretno vozilo. U ovim naletima na divljač ozlijeđena je jedna osoba, dok je u drugim slučajevima nastala materijalna šteta. Dio životinja stradao je na mjestu događaja, a dio se nakon udara u vozila udaljio.

Od početka ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su ukupno 194 slučaja istrčavanja divljači na kolnik.

Savjetujemo vozače na dodatni oprez

Kako bi se spriječili ovi i slični događaji, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, naročito u večernjim i noćnim satima,  kada je i najveće kretanje životinja, naročito na nenaseljenim djelovima uz prometnice. Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.



Pisane vijesti