Zajedničkim snagama protiv nasilja i ovisnosti

Slika topvijesti/2011/lipanj/sporazum.jpg

Sam cilj projekta čije programe provodi Odsjek za prevenciju PU primorsko-goranske je preventivno djelovanje na razvoj svijesti o štetnosti svih vrsta nasilja, poticanje učenika na pozitivne modele ponašanja, približavanje policije i njenog rada učenicima i roditeljima uz razvijanje partnerskog odnosa te utjecanje na povećanje svijesti kod

Foto: PU primorsko-goranska

U srijedu, 8. lipnja,  župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar potpisali su Sporazum o suradnji Primorsko-goranske županije i Odsjeka za prevenciju PU primorsko-goranske. Radi se o sporazumu kojim se uređuje provođenje programa prevencije nasilja, ovisnosti, ponašanja i kulture mladih vozača i motociklista u prometu te kaznenopravna i obiteljska zaštita za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola. 

Sam cilj projekta čije programe provodi Odsjek za prevenciju PU primorsko-goranske je preventivno djelovanje na razvoj svijesti o štetnosti svih vrsta nasilja, poticanje učenika na pozitivne modele ponašanja, približavanje policije i njenog rada učenicima i roditeljima uz razvijanje partnerskog odnosa  te utjecanje na povećanje svijesti kod roditelja i nastavnika o nužnosti suradnje s policijom. 

Potpisan je također i ugovor o suradnji u programu „S.A.M.“ – Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti. Svrha ovog programa je da se proaktivnim i ciljanim edukacijama utječe na smanjenje stope kriminaliteta i ovisničkog ponašanja te pridonese usvajanju preventivnih navika, sprječavanju širenja zaraze i usvajanju te provođenju higijensko-epidemioloških mjera.

Ovaj program obuhvaća tri područja i to nasilje, ovisnosti i javnozdravstvenu svijest, a provodit će ga Odsjek za prevenciju i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. Njegova je realizacija zamišljena kroz niz tematskih predavanja i  prezentacija uz primjere iz prakse, tijekom kojih će se učenici upoznati i s potencijalnim sankcijama, ali s aspekta prevencije (djelovati na uzroke, a ne na posljedice kažnjivih djela). 

Valja reći da će se  za potrebe edukacije izraditi promotivni edukativni materijali, a u planu je izrada i evaluacijskih i anketnih listića u cilju praćenja kvalitete samog Programa. 

Potpisivanju navedenog Sporazuma i ugovora o suradnji u programu „S.A.M.“ prisustvovali su također i voditelj Odsjeka za prevenciju Darko Stanković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, dr. sc. Vladimir Mićović te pročelnik Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ivo Afrić.

Nastavak je to dobre suradnje Policijske uprave primorsko-goranske  i Primorsko-goranske županije u zajedničkim nastojanjima da se realizacijom pozitivnih preventivnih programa utječe na opću sigurnost, djeluje na svijest mladih naraštaja, njihovih roditelja i nastavnika o potrebi partnerskog odnosa i preventivnog djelovanja. Ovo današnje potpisivanje također je dio puta kojim policija u svojoj reformi od represivnog aparata postaje javni servis građanima i integrirani, a ne izdvojeni dio društvene zajednice.



Pisane vijesti