Završen projekt MATRA "Reorganizacija kriminalističke policije - faza 2"

Slika topvijesti/godina2010/studeni/prva.jpg

Tijekom 2006. i 2007. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Kraljevina Nizozemska provodili su projekt „Matra Flex – reorganizacija kriminalističke policije“. Navedeni projekt završen je na obostrano zadovoljstvo te je bio temelj za daljnju suradnju i nadogradnju kroz svoju drugu fazu „Matra long –reorganizacija kriminalističke policije- faza 2“. 

Danas, 19. studenoga, u amfiteatru Ravnateljstva policije održano je svečano zatvaranje projekta MATRA „Reorganizacija kriminalističke policije – faza 2“.

Tijekom 2006. i 2007. godine Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Kraljevina Nizozemska provodili su projekt „Matra Flex – reorganizacija kriminalističke policije“. Navedeni projekt završen je na obostrano zadovoljstvo te je bio temelj za daljnju suradnju i nadogradnju kroz svoju drugu fazu „Matra long – reorganizacija kriminalističke policije - faza 2“. Provedba ove druge faze reorganizacije započela je u studenom 2008. godine, a završena je u studenom 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta je 300.000 eura.

Partneri u projektu bili su Odjel za međunarodno policijsko informiranje i Regionalna policijska služba Utrecht s nizozemske strane te Ministarstvo unutarnjih poslova i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta s hrvatske strane. Krajnji korisnici projekta su Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Cilj projekta „Matra long-reorganizacija kriminalističke policije“ bio je pružanje pomoći hrvatskim tijelima u reorganizaciji kriminalističke policije, uključujući jačanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. U provedbi projekta obavljalo se niz aktivnosti kojima se educiralo policijske službenike o modernom postupanju policije kroz podizanje svijesti o proaktivnom djelovanju policije i potpunoj implementaciji koncepta policijskog postupanja usmjerenog kriminalističko-obavještajnim podacima. Te aktivnosti provodile su se kroz sastanke, seminare, radionice  i studijska putovanja.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner-Grubačić istaknula je kako Hrvatska i Nizozemska imaju mnoge sličnosti te je pohvalila hrvatski napredak na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, dok je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izrazio zadovoljstvo novostečenim znanjima koja će sigurno  pridonijeti učinkovitijem radu policije u suzbijanju organiziranog kriminaliteta.



Pisane vijesti