Završeno kriminalističko istraživanje o trovanju zaposlenika Portun Ferruma

Slika ILUSTRACIJE/policija.jpg

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta PUZ-a dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj trovanja dvojice zaposlenika u podrumskoj prostoriji poduzeća Portun Ferrum u Priobalnoj ulici koji se dogodio 18. rujna ove godine.  

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta PUZ-a dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj trovanja dvojice zaposlenika u podrumskoj  prostoriji poduzeća Portun Ferrum u Priobalnoj ulici koji se dogodio 18. rujna ove godine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 60-godišnji muškarac kao odgovorna osoba u pravnoj osobi 22. veljače 2008. godine kao pomoćnik tehničkog direktora poduzeća sa sjedištem u Samoboru bez ovlaštenja za projektiranje ventilacijskog sustava, preuzeo narudžbu poduzeća Portun Ferrum za postavljanje ventilacijskog sustava u tzv. „tehničkom podrumu“ poslovnog objekta u Priobalnoj ulici.

On je protivno propisima i opće poznatim pravilima struke izradio skicu ventilacije pri čemu nije predvidio utjecaj okoliša na sustav ventilacije koji se odnosi na higijenu i zdravlje ljudi po pitanju kvalitete zraka. Zaposlenici poduzeća iz Samobora instalirali su usisnu cijev ventilacije na visini 22 cm od tla i 30 cm od otvora kanalizacije za oborinske vode, na koju je montiran ventilator i priključen na stalni izvor napajanja.

Neprekidnim radom ventilacije zbog blizine usisnog dijela konstantno je dolazilo do ubacivanja u gornji dio podruma mješavine plinova nastalih biološkom razgradnjom u tzv. „upojnim bunarima“ oborinske kanalizacije pri čemu su se teži plinovi nakupljali u donjem dijelu podrumskih prostorija iz razloga što je odsis ventilacije postavljen u istoj razini kao i usis.

Zbog svega je navedenog 18. rujna ove godine oko 12.50 sati zbog naglog porasta vodostaja rijeke Save došlo do potiskivanja mješavine plinova iz „upojnih bunara“ za oborinsku kanalizaciju koji su preko ventilacije ubačeni u podrumske prostorije kao i što je podizanjem razine vode iz podrumskog upojnog bunara potisnut od prije nakupljeni teži plin ugljični dioksid. Spomenuti plinovi su potisnuli kisik na koncentraciju od oko 2,43 posto što je za vrlo kratko vrijeme boravka u podrumu dovelo do trovanja sa smrtnom posljedicom dvojice djelatnika poduzeća Portun Ferrum te lakšeg ozljeđivanja trećeg.

Protiv osumnjičenog 60-godišnjaka je Županijskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 263. st. 4 Kaznenog zakona RH, a u svezi teških djela protiv opće sigurnosti iz članka 271. st. 4 KZ-a RH.



Pisane vijesti