Zemlje jugoistočne Europe zajedno protiv trgovanja ljudima

Slika topvijesti/2012/veljaca/bukurest01.jpg

U Bukureštu je započela završna konferencija Projekta „Jačanje transnacionalne suradnje u slučajevima žrtava trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi" (TRM-II).

Danas je u Bukureštu započela završna konferencija Projekta „Jačanje transnacionalne suradnje u slučajevima žrtava trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi" (TRM-II). U sklopu tog projekta u 2011. godini održano je pet radionica, u kojima su uz Hrvatsku sudjelovale i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija.

Ciljevi projekta su osmisliti i izraditi obrasce izvještavanja u cilju razvoja transnacionalne suradnje na operativnoj razini između zemalja porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta kako bi se identificiranoj žrtvi trgovanja ljudima pružila adekvatna pomoć i zaštita. Poseban naglasak se stavlja na mjere zaštite djece te na radnu eksploataciju žrtava. Nadalje, cilj je i implementacija donesenih preporuka unutar transnacionalnog referalnog mehanizma te jačanje mehanizama međunarodne suradnje u cilju brže i učinkovitije razmjene informacija te doprinos učinkovitijoj suradnji između zemalja Europske unije i jugoistočne Europe po pitanju suzbijanja problematike trgovanja ljudima.

TRM-II je nastavak ranije implementiranog projekta „Program podrške razvoja transnacionalnih referalnih mehanizama za žrtve trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi“, provedenog u Republici Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine.

Na završnoj konferenciji predstavit će se novoosmišljen projekt ICMPD-a „Izgradnja kapaciteta za suzbijanje trgovanja ljudima u svrhu radnog iskorištavanja" koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske. ICMPD će se provoditi tijekom 2012. i 2013. godine, a u njemu će  sudjelovati gore navedene zemlje, kao i Hrvatska.



Pisane vijesti