Znate li tko je najbolji futsal sudac?

U veljači će se u Španjolskoj odigrati prijateljska utakmica u futsalu između Španjolske i Brazila, a igrači će imati čast da im sudi najbolji futsal sudac na svijetu Nikola Jelić

Foto: Privatni album

U veljači će se u Španjolskoj odigrati prijateljska utakmica u futsalu između Španjolske i Brazila, a igrači će imati čast da im sudi najbolji futsal sudac na svijetu Nikola Jelić što i nije neka vijest, jer uvijek je netko najbolji. Međutim, ovaj put to postaje lijepa vijest jer „najbolji“ je ujedno i policijski službenik Policijske uprave zagrebačke.

U slobodno vrijeme pošteno sudi, a u radno vrijeme čuva granice Republike Hrvatske kao pomoćnik šefa smjene u Postaji granične policije Bregana. 
Malonogometni portal „Futsal Planet“ , u izboru između deset najcjenjenijih  futsal sudaca, kao najboljeg od najboljih izabrao je upravo našeg „glavnog lika“ -pomoćnika šefa smjene Postaje granične policije Bregana, s početka ove priče.
Ponedjeljak je. Nikola radi  31. prosinca 2018. godine noćnu smjenu. Pet minuta iza ponoći stiže mu link na portal „Futsal Planet“. Piše crno na bijelo: izabran je najbolji futsal sudac za 2018. godinu.  Ponos, sreća, nevjerica i oduševljenje riječi su kojima Nikola opisuje taj trenutak, prisjećajući se samih početaka.

Jedan od mnogih pripadnika 6. naraštaja Policijske akademije, 2000. godine, Nikola je kao vježbenik počeo raditi u Postaji granične policije Bregana a ujedno se  i prijavio za suca pripravnika u Županijskom nogometnom savezu.  Tijekom 19 godina truda postigao je zavidne rezultate i kao policajac i kao futsal sudac.

„Oko sokolovo“, kako su ga prozvali, godinama je radio kao policijski službenik za prekogranični kriminalitet i njegov pristup radu nije prošao nezapaženo jer od 2017. godine, on je pomoćnik šefa smjene. U isto vrijeme, discipliniranost i marljivost u kombinaciji s ljubavlju prema sportu, urodilo je nagradom koja primarno nosi onaj dobar osjećaj da  ljudska kvaliteta i profesionalizam ne mogu proći nezamijećeno, a to je upravo proglašenje za najboljeg futsal suca.
Prva utakmica koju će suditi kao „Najbolji futsal sudac za 2018. godinu“, nakon nebrojenih utakmica koje je sudio tijekom 19 godina u hrvatskoj malonogometnoj ligi, UEFA futsal kupu, kvalifikacijskim  utakmicama za europsko i svjetsko prvenstvo, olimpijskim igrama mladih, je upravo utakmica u Španjolskoj, gdje će mu se vjerojatno i uručiti nagrada koju je zaslužio svojim upornim trudom. 

Radeći kao policijski službenik stekao je vještine za koje kaže da su mu pomogle da se izgradi kao sudac kojeg opisuju kao strogog i pravednog. „Oko sokolovo“ je nadimak koji je dobio jer mu ništa ne može promaknuti,  bez obzira je li na poslu u Postaji granične policije Bregane ili je na suđenju  polufinalne utakmice Olimpijskih igara mladih u Buenuos Airesu, koju su odigrali momčadi Argentine i Brazila.

Upravo tu utakmicu Nikola opisuje kao utakmicu koju posebno pamti zbog posebne atmosfere, ali i zbog priznanja koje je dobio od igrača i navijača nakon utakmice. Naime, momčadi Argentine i Brazila rivali su od samog početka sudjelovanja na futsal natjecanjima i njihove utakmice su, osim po dobroj igri  poznate i po potencijalnim sukobima navijača. Međutim, tijekom cijelog odigravanja utakmice, koju je Nikola sudio, nije došlo do niti jednog izgreda zahvaljujući upravo njegovom strogom, ali pravednom suđenju, a  igrači i navijači obiju ekipa su čestitali  Nikoli na izvrsno odrađenom poslu.

„Oko sokolovo“, sportskim riječnikom rečeno, kao punopravni član vodi 2:0 na domaćem terenu u dva tima jer zbog profesionalne  i majstorski vješte igre on je nazamjenjiv član tima Policijske uprave zagrebačke i tima futsal sudaca.     

Stranica