23. godišnjica pogibije pol. službenika Ivana Markulina

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/markulin_00.jpg

Ivan Markulin smrtno je stradao tijekom uklanjanja bombica KB-1 raketnog sustava „Orkan“, kojim je 3. svibnja 1995. godine, kao odmazda zbog Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, raketiran Zagreb

23. godišnjica stradavanja policijskog službenika Protueksplozijskog odjela Policijske uprave zagrebačke, Ivan Markulina obilježena je u četvrtak, 3. svibnja u dvorištu Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Na mjestu tog tragičnog događaja, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast su stradalom policajcu Ivanu Markulinu odali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec i djelatnici  Protueksplozijske službe i Klinike za dječje bolesti Zagreb.

„Policijski službenici su prvi ginuli u borbenim akcijama, od Plitvica do Borova Sela, Bljeska i Oluje, a ginuli su i u obavljanju svojih dužnosti. Takva neprekidna požrtvovnost nikada ne smije biti zaboravljena, baš kao ni Ivan Markulin. Mi smo tu da se prisjećamo toga i da istinu o Domovinskom ratu prenosimo svim ljudima, pogotovo mladoj generaciji. Hrvatska ne zaboravlja ono što ju je zadesilo. Zagreb pamti ono što je uslijedilo kao odmazda zbog sjajne operacije oslobađanja zapadne Slavonije. Ništa nam neće vratiti Markulina, neće nam vratiti 726 poginulih policajaca u Domovinskom ratu i ništa nas neće spriječiti da dalje nastavljamo tragati za njih 27 koji se još uvijek vode kao nestali “, kazao je ministar Davor Božinović.

Ivan Markulin smrtno je stradao tijekom uklanjanja bombica KB-1 raketnog sustava „Orkan“, kojim je 3. svibnja 1995. godine, kao odmazda zbog Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, raketiran Zagreb.

Istoga dana, teške tjelesne ozljede zadobio je Ivica Pukšec, također  policijski službenik Protueksplozijskog odjela PU zagrebačke i to tijekom uklanjanja bombica KB-1 na lokaciji INA-OKI postrojenja na Žitnjaku u Zagrebu.

Ivan Markulin rođen je 29.5.1967. godine u Zagrebu. U Ministarstvu unutarnjih poslova bio je zaposlen od 25.3.1991. godine. Poslovima protueksplozijske zaštite počeo se baviti 18.1.1994. godine. Život je izgubio pomažući drugima i na taj način doprinoseći ukupnoj sigurnosti svih građana Republike Hrvatske.



Pisane vijesti