51 „Kristalna kocka vedrine“ za poginule i umrle u VRO "Bljesak"

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/okucani_2018.jpg

U Okučanima je danas, 1. svibnja obilježena 23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske i specijalne policije „Bljesak“, koja je započela 1. svibnja 1995. godine s ciljem oslobađanja zapadne Slavonije.

U Okučanima je danas, 1. svibnja obilježena 23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske i specijalne policije „Bljesak“, koja je započela 1. svibnja 1995. godine s ciljem oslobađanja zapadne Slavonije. Tog dana u ranim jutarnjim satima hrvatske snage napale su južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Program je započeo jutros u 7.30 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Središnja svečanost održana je u mjesnom parku otkrivanjem spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“ u spomen žrtvama u VRO „Bljesak“.

Spomen-obilježje sačinjeno je od 51 čelične, visoko polirane kocke prema broju hrvatskih branitelja poginulih i umrlih od posljedica ranjavanja u „Bljesku“. Svaka kocka zasebno simbolizira po jednog poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja, odnosno prema viziji autora, akademskog kipara Dalibora Stošića, njihove nepomućene duše u kojima se zrcali cijeli naš svijet.

Počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale su obitelji poginulih u VRO „Bljesak“, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić, zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u operaciji „Bljesak“ te predstavnici gradova i županija.   

Prije 23 godine u manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja, hrvatske snage oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija, čime je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. U dva dana slomljen je otpor preostalih neprijateljskih snaga.

U ovoj operaciji sudjelovale su 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena, od kojih su devetorica poginula od posljedica ranjavanja. Danas su pročitana njihova imena.  

U Domovinskom ratu poginula su 762 policijska službenika, 26 njih se još uvijek vode kao nestali, a više od 3600 ih je ranjeno. U VRO „Bljesak“ poginulo je osam policijskih službenika, a 38 ih je ranjeno.

Spomenik „Kristalne kocke vedrine“ blagoslovio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

U crkvi Svetog Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služila se sveta misa zadušnica, a predvodio ju je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.
Iza podneva u Okučane su dotrčali maratonci „Hrvatski sokol“, koji su trčali na relaciji Nova Kapela – Batrina i Novska – Okučani.

Počasno-zaštitna bojna, Pukovnija vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga izvele su prikaz ceremonijalnih radnji, a građani su mogli razgledati prezentaciju naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga. 



Pisane vijesti