Alkohol – uzročnik prometnih nesreća

U povodu Dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća jučer, 24. studenoga u Prometnoj školi u Rijeci, u organizaciji Policijske uprave primorsko-goranske,

U povodu Dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća  jučer, 24. studenoga u Prometnoj školi u Rijeci, u organizaciji Policijske uprave primorsko-goranske, održano je predavanje na temu „Alkohol – uzročnik prometnih nesreća“. Predavanju je prisustvovalo 80-tak učenika drugih i trećih razreda koji se školuju za zanimanje vozač motornog vozila te predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatskog autokluba i drugih partnera.

Nakon uvodnog pozdrava predstavnika Udruge obitelji osoba stradalih u prometu Nebojše Čelice  i ravnatelja Prometne škole Branka Luburića prikazana je 6. epizoda animiranog filma „Minuta u prometu“, pod nazivom „Mladi i alkohol“.  Crtići su realizirani u suradnji Autokluba Rijeka i Srednje škole za primijenjenu umjetnost te je ovom prilikom tajnik riječkog Autokluba Mile Perić predstavnici Škole donirao  iznos od 2000 kuna, a mladim autorima, učenicima spomenute Škole, dodijeljena su priznanja i DVD sa svim epizodama animiranog filma „Minuta u prometu“. Predavanje o prometnim nesrećama i njihovim uzrocima (brzina, alkohol) održao je policijski službenik iz  Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske, Jure Jurković, dok je predavanje o utjecaju alkohola na psihofizičke sposobnosti upravljanja vozilom održala Suzana Janković iz Zavoda za javno zdravstvo. Nebojša Doder iz Državne uprave za ceste Kraljevine Norveške prisutne je upoznao s teorijskim postavkama prometne sigurnosti, kao i modelom sigurnog upravljanja prometom koji je u skandinavskim zemljama poznat pod nazivom „vizija 0“ , te mogućoj primjeni ovog modela u Hrvatskoj. Nakon predavanja u dvorištu Prometne škole održana je demonstracija vježbi koordinacije i vožnje uz  tzv. pijane naočale.



Pisane vijesti