Bilateralni susret dvaju ministara unutarnjih poslova te sudjelovanje na Međunarodnom skupu o albanologiji „Symbiosis on the shores of the Adriatic Sea“

Cilj skupa je promovirati znanstvena istraživanja vezana uz albanološke i balkanološke studije i dodatno potaknuti aktivnost Instituta za albanološke studije “Shejzat-Pleiades”

Foto: MUP RH

Danas, 5. listopada je na Sveučilištu u Zadru u dvorani „Aula Magna“  održan znanstveni Međunarodni skup o albanologiji „Symbiosis on the shores of the Adriatic Sea“. Na skupu je sudjelovao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Albanije Sandër Lleshaj, državna tajnica MUP-a RH Terezija Gras, glavni tajnik MUP-a Republike Albanije Plarent Ndreca i veleposlanik Republike Albanije u RH Nj. E. g. Riza Poda, a domaćin skupa bila je prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić.

Cilj skupa je promovirati znanstvena istraživanja vezana uz albanološke i balkanološke studije i dodatno potaknuti aktivnost Instituta za albanološke studije “Shejzat-Pleiades”, u povodu obnovljenog izdavanja časopisa “Shejzat” (Le Pleiadi). Ovaj časopis je 1957. godine osnovao albanski pisac Ernesto Koliqi u Rimu, a prestao je izlaziti prije 40-tak godina.

Skup je ujedno nastavak znanstvenih skupova koji su se održali u listopadu 2015. godine u Vatikanu i 2017. godine u Tirani. Izlaganja s prvog skupa objavljena su u zborniku pod naslovom “Albania nell’Archivio di Propaganda Fide”, (Albanija u Arhivu Propaganda Fide), dok su radovi s drugog skupa objavljeni u br. 3-4/2017 časopisa “Shejzat”.

Danas su skupu nazočili brojni znanstvenici, profesori i poslovni ljudi iz Hrvatske, Albanije, Italije, Austrije, Njemačke i Švicarske kojima se, uz uvodni pozdravni govor potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, obratio i ministar unutarnjih poslova Albanije Sandëra Lleshaja.

Na kraju znanstvenog skupa, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić - Nižić je gostujuće ministre prigodno darovala i uručila im knjigu „Geografija Hrvatske“ autora prof. dr. sc. Damira Magaša, profesora geografije i prvog rektora Sveučilišta u Zadru.
 
U izjavama za medije koje su uslijedile, ministar unutarnjih poslova Albanije Sandër Lleshaj je istaknuo izvrstan odnos dviju država, posebno na području javne sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je ovom prilikom svim Zadrankama i Zadranima čestitao Dan obrane Grada: „Sjećamo se svih branitelja i svih poginulih  u toj neravnopravnoj borbi u kojoj je hrvatski duh pokazao da je nepobjediv kad Hrvati nastupaju jedinstveni“.
 
Ministar Božinović je istaknuo kako je Albanija potpisala statusni sporazum s Frontexom te kako su hrvatski policijski službenici, njih 11-ero, angažirani na zaštiti albanskih granica od ilegalnih migranta, a što je jedna misija pomoći. „Postoji još cijeli niz suradnji vezanih za suradnju i na području organiziranog kriminala i kibernetičkog kriminala, sve su to područja koja mi redovito razmatramo i razmjenjujemo naše stručnjake, a sve u sklopu provedbe i našeg strateškog partnerstva koje je potpisano na razini dviju vlada, ali i stvarno prijateljskih odnosa dvaju naroda i dvije države“ – istaknuo je ministar Božinović.

Dan prije ovog skupa, 4. listopada, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je u Zadru održao bilateralni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Albanije Sandërom Lleshajem.

Grad Zadar izabran je kao mjesto održavanja skupa zbog povijesnih veza između ovoga grada na Jadranu i zajednice Arbanasa nazočne u gradu već tri stoljeća.
 

Priopćenja | Međunarodna suradnja