Blagdan Svih svetih

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/RAZNO/kriz5.jpg

Foto: Ilustracija 

 

 

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani će, u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle i poginule, pohoditi groblja te se na području cijele Hrvatske očekuje povećan promet vozila i kretanje građana.

 

 

Povećane se gužve najviše očekuju na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih pa će policijski službenici radi maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa pojačano pokrivati dolazne ceste grobljima i regulirati režim prometovanja na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Policija će pri tom postupati prema svim sudionicima u prometu koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise.  

Stoga, a da bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu te prevenirale prometne nesreće s najtežim posljedicama, pozivamo sve vozače da obrate pozornost na prometnu signalizaciju kojom će se regulirati promet u blizini groblja, da poštuju prometne propise i naloge policijskih službenika i da se međusobno tolerantno ponašaju, kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta i na taj način osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.

Također, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.

Pri dolasku u blizinu groblja vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.

Kako će se, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila. 

Policijski službenici će također preventivno djelovati u cilju zaštite osobne sigurnosti građana i njihove imovine, te sprečavanja narušavanja javnog reda i mira i kaznenih djela, posebice teških krađa provaljivanjem u osobna vozila.

Isto tako, apeliramo na građane da dolaskom na groblja u automobilima ne ostavljaju svoje osobne stvari - torbice, novčanike, mobitele ili sl., jer je upravo u te dane proteklih godina zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja. Savjetujemo da stvari uvijek ponesete sa sobom, a ukoliko ih ostavljate u automobilima, stavite ih na mjesta na kojima nisu uočljive.



Pisane vijesti