Blagdan Velike Gospe

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/mup_hr1.jpg

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnje vjerske svečanosti u četvrtak, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama

FOTO: ilustracija

Dana 15. kolovoza slavi se Velika Gospa, blagdan uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.
Kako Djevica Marija ima osobito mjesto u srcu vjernika, na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta.
Na dan Velike Gospe velik broj građana krenut će na hodočašća  osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.
U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan.

Stoga skrećemo pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati, a pješacima savjetujemo da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila (kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste) i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.

Naglašavamo da je ove godine Velika Gospa povezana s vikendom koji slijedi tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravamo na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.
   
Uoči i na dan Velike Gospe, policijski službenici posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu
U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima. 

Svim hodočasnicima i ostalim sudionicima prometa želimo da sretno stignu na svoja odredišta.

Pisane vijesti