Božinović i Radončić: Naša suradnja je nužnost

Bilateralni sastanak potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova  dr.sc. Davora Božinovića i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića s delegacijama održan je danas, 3. veljače, u Ministarstvu unutarnjih poslova.  

Foto: MUP

Glavna tema sastanka, kako su obojica ministara istaknuli tijekom izjave za medije održane nakon sastanka, bile su ilegalne migracije odnosno suzbijanje ilegalnih migracija te s time povezanog krijumčarenja migranata.
 
Ministar Radončić izabrao je Hrvatsku za prvi bilateralni susret nakon preuzimanja dužnosti ministra sigurnosti zbog strateške važnosti dobrih odnosa naših zemalja, ali i zbog problema koje dijelimo, posebice problema ilegalnih migracija. Kako je naveo ovo je izniman i težak problem za njegovu zemlju koja je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe te ne može članicama EU garantirati isti nivo sigurnosti kao ostale uključene zemlje jer su njihove sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta. U ovom trenu BiH bi hitno trebala na granici zaposliti 400 novih graničnih policajaca, a kako bi stanje prilagodili situaciji na terenu sveukupno 1200, za što treba vremena i dodatnih sredstava.  Upravo iz tog razloga zatražio je pomoć hrvatskog ministra unutarnjih poslova u lobiranju prema svim ostalim članicama EU da se pitanje migracijske krize više ne tretira samo kao humanitarno, jer najveći broj izbjeglica u BiH dolaze iz Pakistana, Alžira, Maroka i drugih zemalja čiji je ekonomski status bolji od onog BiH, već prvenstveno kao pitanje sigurnosti. U prilog tome naveo je da je 93% pomoći prošle godine bilo usmjereno u humanitarne svrhe, a samo 7% otišlo je za sigurnost. Kao dodatne probleme za njihove sigurnosne i obavještajne službe, istaknuo je i povratnike iz Sirije i drugih ratišta te ekstremno velik broj migranata čije je identificiranje vrlo teško. „Ukoliko želimo imati sigurnu EU i sve naše zemlje partnere očekujem da oni bolje savladavaju sve dimenzije krize“- istaknuo je ministar Radončić. Na posljetku naveo je kako je neprobojna hrvatska granica u interesu BiH jer time i ruta preko Bih prestaje biti atraktivna.
 
Nakon što je ministru Radončiću čestitao na imenovanju, ministar Božinović je naveo kako je ovaj bilateralni sastanak sasvim logičan i prirodan kao njegov prvi bilateralni sastanak, a s obzirom da dijelimo više od tisuću kilometara zajedničke granice. Na sastanku su razgovarali o svim relevantnim pitanjima i dogovorili mehanizme suradnje čija će implementacija biti pokrenuta već danas.
 
„Svi sigurnosni izazovi danas su transnacionalni i ukoliko želimo biti još učinkovitiji u jamčenju sigurnosti građanima  moramo shvatiti da je naša suradnja nužnost pa i na svakodnevnoj bazi“- istaknuo je ministar Božinović.
 
Kako je naveo, najveći dio sastanka odnosio se na pitanje ilegalnih migracija te je po tom pitanju istaknuo da je Hrvatska kao članica EU itekako bila i ostala aktivna u podizanju pitanja ove rute koja  ide od Grčke preko BiH, Srbije, Hrvatske prema ostalim članicama, a sada kada je Hrvatska predsjedavajuća jedna od točaka dnevnog reda nedavno održanog neformalnog sastanka ministara u Zagrebu bio je poseban aspekt koji se javlja kao fenomen vezan uz ilegalne  migracije, a to je porast organiziranog kriminala vezanog uz krijumčarenje migranata na toj ruti. Činjenica da je hrvatska policija prošle godine uhitila skoro 1000 krijumčara migranata pokazuje da se radi o jednom od najbrže rastućih oblika organiziranog kriminaliteta u ovom trenu na ovim prostorima, istaknuo je ministar Božinović.
 
„To je područje suradnje koje moramo dodatno jačati sa službama u BiH, ali i sa službama u drugim zemljama regije jer se ne možemo dovesti u situaciju  da krijumčari iz različitih zemalja Europe i šire bolje surađuju između sebe, a da naša suradnja kaska za njihovom“ - dodao je ministar Božinović.
 
Na sastanku je dogovorena i pojačana suradnja naših graničnih policija te dosljedna  i angažirana primjena  sporazuma između naših zemalja, prvenstveno Sporazuma o readmisiji.
 
„Što se tiče pomoći koju je naveo ministar Radonić, Hrvatska je i dosad uspjela da određena pomoć Hrvatske i EU bude kanalizirana prema BiH te ćemo nastaviti raditi na tome i dalje i založiti se da ta  pomoć i sredstva budu više usmjerena na konkretne potrebe sigurnosnih službi BiH kada je u pitanju jačanje njihovih kapaciteta jer se time svi skupa približavamo jednom od prioriteta nove Europske komisije, a to je jača kontrola i nadzor vanjskih granica EU.“- istaknuo je ministar Božinović.
 
Na posljetku naveo je kako je jedna od tema sastanka bilo i pitanje članstva BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu te je to pitanje koje će RH vrlo brzo podići na dnevni red i kod povjerenika koji je zadužen za to područje, ali i na višim razinama jer nam je suradnja, kad su u pitanju humanitarne katastrofe, također jedno od područja gdje suradnja mora biti na takvoj razini da se u slučaju potrebe može vrlo brzo izaći na teren sa odgovarajućim sredstvima  i pomoći, zaključio je ministar Božinović.

 

Pisane vijesti