Božinović: Milanović ponizio policiju rekavši da je ona pod kontrolom HDZ-a

Slika /2023/MINISTAR/MINISTAR.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je, komentirajući dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar gdje se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, ocijenio kako je predsjednik ponizio policiju kazavši da je ona pod kontrolom HDZ-a

Izvor: HINA
Foto: MUP

Božinović je istaknuo da se posjeti stranih državnika moraju najaviti, da on nije imao nikakvu informaciju o Dodikovom dolasku, te da pitanje dolazi li vojni ili civilni helikopter nije pitanje za MUP.

''Ured predsjednika poslao je ne nižoj razini i u svojem protokolu mail u kojem je obavijestio o dolasku helikoptera na Hvar sa zahtjevom da se izvrši granična kontrola osoba u helikopteru'', pojasnio je Božinović nakon konferencije „Hrvatsk turizam u Schengenu i Eurozoni'' koja se u petak, u organizaciji Novog lista, održala u Opatiji.

Upitan je li onda Ured predsjednika nešto pogriješio, ministar je odgovorio kako bi bilo normalno da se javnost obavijesti o takvim posjetima.

Božinović: Policija nema uvid tko ulazi u hrvatski zračni prostor

''Neugodno sam iznenađen sinoćnjim priopćenjem Ureda predsjednika, gdje je uvrijedio i ponizio policiju jer je kazao da je pod kontrolom HDZ-a. Činjenice su takve da ministar, čak i glavni ravnatelj, a nisam siguran ni za načelnika Uprave za granicu je li imao tu informaciju'', rekao je Božinović, dodajući da je riječ o operativnim informacijama između službi koje se razmjenjuju na dnevnoj bazi.

 Činjenica da se tako ponižava ljude koji profesionalno rade svoj posao nije zabilježena u bilo kojem mandatu do danas, naglasio je. 

Ponovivši da policija nije pod kontrolom HDZ-a te da se samo može zapitati je li možda bila takva praksa dok je Milanović bio premijer, Božinović je naglasio da policija provodi zakon.

''Zakon je u ovom slučaju bio da policajci u neposrednom osiguranju odrade ono što im kaže štićena osoba, u ovom slučaju predsjednik Republike'', pojasnio j, dodavši da je svoj posao odradila i granična policija.

Na ponovljeno pitanje je li policija pod kontrolom HDZ-a ili nije, Božinović je odgovorio da on može i ne mora biti uvrijeđen time, ali da je ovo ''uvreda i svim ljudima koji časno rade svoj posao i ne bi pristali raditi na način da krše zakon''.

Ministar je objasnio da policija nema uvid u to tko ulazi u hrvatski zračni prostor te je naglasio da su prošla vremena kada je ministar imao uvid u to tko kome dolazi u posjet.

Još jednom je ponovio kako je policija odradila svoj posao u skladu sa zakonom i rekao kako jamči da će to nastaviti raditi dok je on ministar.  ''Je li Ured predsjednika mogao obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, medije ili izdati priopćenje, to je pitanje za vas, a ne za mene'', poručio je novinarima.

Istaknuo je da Milorad Dodik nije osoba koja bi imala status štićene osobe u RH.

''Dok je bio član Predsjedništva, bio je, sada to nije'', precizirao je pojasnivši kako posjet na višoj razini ne bi prošao bez svih potrebnih obavijesti.

Zbog požara na Čiovu uhićena dvoje stranaca

Ministar se dotaknuo i pregovora s reprezentativnim sindikatima te je ocijenio da je riječ o kontinuiranom poslu.

''Interes nam je zajednički, a to je podići standard hrvatskih policijskih službenika i namještenika i službenika MUP-a. Nikakav ad hoc, nikakvi pritisci. Mi pušemo u isto jedro'', rekao je. Nadodao je kako je siguran da svi policijski službenici mogu potvrditi da im nikad nije obećano nešto što nije ispunjeno, ali i da se ne obećava ono što se ne može ispuniti.

Ministar je potvrdio da je zbog požara koji je buknuo na Čiovu uhićeno dvoje ljudi. Precizirao je kako je riječ o strancima koji u Hrvatskoj borave zbog posla, ali nije htio prejudicirati rezultate istrage.

Na kraju je zaključio da hrvatska policija nikad u povijesti nije ostvarivala rezultate kakve ostvaruje sada.
 

Stranica