Centar "Ivan Vučetić" dobio potvrdu stručnosti

Slika topvijesti/godina2010/RUJAN/ckv01.jpg

Akreditacija je međunarodno priznato sredstvo za osiguranje povjerenja u rad institucija kojima je Državna uprava dala ovlast ispitivanja, mjerenja, certifikaciju i inspekciju s ciljem zaštite javnih

Danas, 28. rujna, u Amfiteatru Ravnateljstva policije održala se svečanost primopredaje potvrde o akreditaciji Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Akreditacija, koju je u ime Hrvatskog akreditacijske agencije uručila ravnateljica Biserka Bajzek Brezjak, je međunarodno priznato sredstvo za osiguranje povjerenja u rad institucija kojima je Državna uprava dala ovlast ispitivanja, mjerenja, certifikaciju i inspekciju s ciljem zaštite javnih interesa, a jamči podizanje razine organizacijske i tehničke osposobljenosti laboratorija te daje povjerenje u sigurnost i kvalitetu ispitivanja pod nadzorom kompetentnih organizacija koje zadovoljavaju međunarodno prihvaćene kriterije.

Svečanost je otvorio zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić koji je u svom govoru ponosno istaknuo kako je ovaj Centar jedan od najmodernijih i najkvalitetnijih institucija u regiji koji ostvaruje kontinuiranu suradnju sa svim relevantnim forenzičnim institucijama u Europi pa i svijetu. „U tom kontekstu, posebno bih želio istaknuti da su djelatnici Centra sudjelovali u osnivanju sličnih institucija i u susjednim zemljama, a također obavljaju poslove vještačenja za policiju Kosova“, rekao je Brkić i dodao: „Centar „Ivan Vučetić“ jedina je državna ustanova u Hrvatskoj koja u cijelosti, izuzev područja sudske medicine, forenzičke psihijatrije i patologije, pokriva cjelokupnu forenzičku obradu materijalnog traga i njegovu pretvorbu u materijalni dokaz. Iznimno nas raduje što ova akreditacija znači međunarodno povjerenje u sigurnost, kvalitetu i pouzdanost ispitivanja pod nadzorom nadležnih organizacija. Dragi djelatnici Centra, čestitam vam na ovom postignuću kojim ste podigli ugled i kvalitetu rada policije Republike Hrvatske.“

U ime Centra i njegovih mnogobrojnih djelatnika akreditaciju je primila načelnica Centra Ines Gmajnički. Načelnica se zahvalila Ravnateljstvu policije na ukazanoj pomoći i strpljenju na poslovima oko akreditacije, a posebno je pohvalila sve svoje djelatnike koji su svojim radom doprinijeli ispunjavanju svih zahtjeva za dobivanje ove vrijedne potvrde. „Naš posao ovime nije završen nego tek počinje. I dalje ćemo raditi na sustavu upravljanja kvalitetom, a obvezujemo se da ćemo u narednom razdoblju prijaviti još novih metoda vještačenja za akreditaciju. Glavni cilj našeg Centra jest da sve ono što radi bude akreditirano“, napomenula je Gmajnički.

U svom obraćanju ravnateljica HAA potvrdila je da se u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ radi po najboljoj europskoj i međunarodnoj praksi i da se ispunjavaju zahtjevi praksi vrlo složene međunarodne i europske norme. „Ova akreditacija koju smo vam dodijelili nije samo nacionalnog karaktera, ona je prihvaćena i u europi i svijetu. Njome vi osiguravate određenu razinu vjerodostojnosti rezultata ispitivanja.“

Centar „Ivan Vulčetić“ ovom se akreditacijom priključio među 197 ukupno akreditiranih u čitavoj Hrvatskoj te ušao na listu jednog od sveukupno 111 akreditiranih laboratorija. U usporedbi sa brojkama u Europi, koja broji otprilike 2000 ukupno akreditiranih laboratorija, u području same forenzike akreditaciju je primilo otprilike 100-njak laboratorija među kojima se nalazi i Centar „Ivan Vučetić“. „Smatram da je ovo veliki uspjeh koji će vam i biti motiv za daljnje poboljšanje i razvoj vašeg sustava upravljanja ali isto tako i za poboljšanje razine tehničke kompetencije i znanja ljudi,“ rekla je za kraj ravnateljica Hrvatskog akreditacijskog centra.

Inače, povijest ove ustanove veže se uz doba neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada su još javna tužilaštva vodila istrage. 1952. godine osnovan je Ured za kriminološka ispitivanja. Godine 1967. Zakonom o unutrašnjim poslovima status ureda izmijenjen je i utvrđen kao Zavod za kriminalistička vještačenja i kriminološka istraživanja. Novo sjedište i današnje ime, prema ocu deseteroprstne daktiloskopske zbirke Ivanu Vučetiću dobiva 1997. godine. Sljedeće godine Centar je postao punopravni član Europske mreže forenzičko-znanstvenih instituta.

U sklopu Centra djeluju sljedeće ustrojstvene jedinice: Odjel daktiloskopije i identifikacije, Odjel bioloških i kontaktnih vještačenja, Odjel kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja, Odjel traseoloških vještačenja, Odjel za ispitivanje, tormentaciju i žigosanje vatrenog oružja, Odjel kontrole kvalitete, Odjel općih i tehničkih poslova.

Kao jedinstvena forenzična ustanova u Republici Hrvatskoj Centar sudjeluje u razotkrivanju gotovo svih kaznenih djela na području naše zemlje.



Pisane vijesti