Čestitka potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske

Slika /2023/rcz-front.jpg

Civilna zaštita su prije svega ljudi, profesionalci i volonteri koji, dovodeći u rizik svoje živote, spašavaju živote drugih u najopasnijim trenucima i često najizazovnijim okolnostima

FOTO: ilustracija

Poštovane pripadnice i pripadnici temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite,
djelatnice i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite,
želim vam sretan Dan civilne zaštite Republike Hrvatske i Međunarodni dan civilne zaštite!

Civilna zaštita su prije svega ljudi, profesionalci i volonteri, koji spašavaju živote i imovinu u najopasnijim trenucima i često najizazovnijim okolnostima.

Izuzetno važna uloga Ravnateljstva civilne zaštite, ali i cijelog sustava civilne zaštite u kriznim situacijama istaknuta je kroz nastavak ratnih događanja u Ukrajini i raseljavanje ukrajinskog stanovništva,  kada smo žurno i aktivno sudjelovali u organizaciji slanja međunarodne žurne i humanitarne pomoći Ukrajini i Moldaviji te organizirali prihvat, zbrinjavanje i integraciju raseljenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj.

Republika Hrvatska je među prvim zemljama ponudila pomoć potresima pogođenoj Turskoj, šaljući modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koji su uložili nadljudske napore tragajući za preživjelima u području Hataya.
I na tome vam hvala.

Kako bismo vam olakšali posao i unaprijedili cjelokupan sustav civilne zaštite, ulagali smo i ulagat ćemo i nadalje u razvoj i unaprjeđenje svih komponenti civilne zaštite.

U tom smislu je hrvatska Vlada protekle godine donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine, dokument u kojem su deklarirani projekti vrijednosti 1,8 milijardi eura, a sve kako bismo postigli zacrtani cilj - Republiku Hrvatsku otporniju na katastrofe.

Opremanje svih operativnih snaga Ravnateljstva civilne zaštite nastavit ćemo jednakim tempom, sistematski, pripremljeno i organizirano – s primarnim ciljem olakšavanja onih najtežih, riskantnih situacija vama, ljudima na terenu.

Vi, pojedinci, koji dovodeći u rizik svoje živote, spašavate živote drugih i imovinu, trebate znati da društvo i mi kao sustav cijenimo vašu humanost i hrabrost, a to pokazujemo i nastavit ćemo pokazivati kroz sustavnu brigu o vašoj operativnoj sigurnosti.

Naš zajednički rad doveo je do toga da danas imamo kvalitetan sustav civilne zaštite koji upravlja i koordinira svim operativnim snagama uključenima u prevenciju, zaštitu i spašavanje.

Stoga na današnji dan svima vama, volonterima i profesionalnim pripadnicima sustava civilne zaštite, čestitam i zahvaljujem na požrtvovnom i nesebičnom radu, ozbiljnosti i profesionalnosti kojom svakodnevno izvršavate svoje brojne zahtjevne zadaće.
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova
dr. sc. Davor Božinović


Stranica